ANALIZA

Kako su "Sejdić i Finci" stigli na dnevni red

Upravo zbog uvijek novih razloga za sukobe u Državnoj vladi već sada je jasno da je i sjednica zakazana za 23. juli upitna

Vijeće ministara BiH : Nove nesuglasice. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

15.7.2019

Blokada u radu Vijeća ministara BiH,koja se ogleda u sve češćoj odgodi sjednica ovog organa vlasti, proizvodi se ciljano i s namjerom kako bi se ovaj sastav Državne vlade, naročito iz SDA i SDS-a što duže održao na vlasti iako njegova struktura ne odražava rezultate izbora iz oktobra prošle godine. Kaže ovo naš izvor iz Vijeća ministara BiH koji ističe da u prilog njegovim tvrdnjama ide činjenica da su na dnevni red sjednice za srijedu, uvršteni zakoni i prijedlozi koji su godinama kupili prašinu po ladicama, a sada su iz njih izvučeni.  

 Različit pristup

Uglavnom je riječ o materijalima Ministarstva pravde BiH koje ih je Vijeću ministara BiH poslalo tokom proteklih godina i oni su bili svo to vrijeme ignorirani, da bi baš sada, kaže naš sagovornik bili uvršteni na dnevni red sjednice,a da prije toga ministarstvo nije bilo ni konsultirano u vezi s tim iako je postojala potreba inovacije i revidiranja ranije dostavljenih materijala.

Na taj način , tvrdi naš izvor izazvan je revolt kod ministara iz HDZBiH , te je stoga Vjekoslav Bevanda (HDZ) , ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i tražio odgodu sjednice koja je prolongirana za 23. juli.

-Neko je čak stavio na dnevni red Prijedlog akcionog plana za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetima „Zornić“, „Sejdić i Finci“ i „Pilav“ a koji je Ministarstvo pravde davno uputilo Vijeću ministara,a oni se sad sjetili da ga razmatraju- kaže naš sagovornik.

Poznato je već da je za implementaciju ovih presuda neophodna saglasnost u vezi s izmjenama Ustava BiH ,a koje nema. To je razlog više, kaže naš sagovornik da se posumnja u namjere Vijeća ministara BiH da se rješavaju barem one stvari oko kojih ima konsenzusa, a važni su za čitavu zemlju.

Zvanično je soopćeno da je ovosedmična sjednica odgođena zbog „različitog pristupa „ pojedinim tačkama dnevnog reda,a saznajemo da je sporenja bilo i u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

 Pismo podrške

Upravo zbog uvijek novih razloga za sukobe u Državnoj vladi već sada je jasno da je i sjednica zakazana za 23. juli upitna. Stoga se s neizvjesnošću čeka taj datum, prije svega jer nema odluke o privremenom finansiranju za naredna tri mjeseca.

Sagledavajući kompletnu situaciju i uzimajući u obzir i to da nema dogovora o novom Vijeću ministara BiH, zbog čega je i Parlament BiH u blokadi,a koji će uz sve to u augustu na kolektivni godišnji odmor iako ne rade već deveti mjesec, sasvim je izvjesno da ćemo uz blokade i nerad ući i u jesen.

 Otkud izmjene Izbornog zakona?  

Indikativno je da su se u evidentnoj krizi rada Vijeća ministara na dnevnom redu sjdnice u srijedu našla mišljenja o čak tri prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH. I to o prijedlozima koje su uputili poslanici i delegati iz prošlog saziva Parlamenta BiH!

 Stop autoputu, Bloku 7, otvaranju državnog zatvora...

Zbog blokade sada i Vijeća ministara na čekanju su aktivnosti na projektu izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd o čemu je već u nekoliko navrata bezuspješno bila planirana rasprava, kao i pismo podrške za projekt izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani "Tuzla. Sačekat će se još i na otvaranje državnog zatvora kao i na odluku o privremenom finansiranju za period juli-septembar koje nema ni na vidiku.


Metode kadrova SDA, SDS-a i PDP-a u Vijeću ministara BiH, tvrdi naš izvor, da što duže zadrže funkcije, „garantiraju“ da bi formiranje vlasti u BiH moglo potrajati i duže od onog nakon izbora 2010. kada je za to trebalo punih 16 mjeseci .


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.