ODLUČENO

Ubuduće jedan udžbenik za jedan nastavni predmet

Kako je istaknuto na sjednici, roditelji koji imaju dvoje i više djece u školi se na ovaj način suočavaju s problemima

Sa jedne od sjednica. Arhiv

Piše: A.T.

15.7.2019

Zastupnici Skupštine KS donijeli su Zakon o udžbenicima KS, koji omogućava isključivo korištenje jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji.  

Trenutna praksa u osnovnim i srednjim školama je da predmetni nastavnici preporučuju učenicima koji će udžbenik nabaviti i koristiti u nastavnom procesu. Kako je istaknuto na sjednici roditelji koji imaju dvoje i više djece u školi se na ovaj način suočavaju s problemima, jer naprimjer ne može starije dijete udžbenik na korištenje dati mlađem djetetu, ako predmetni nastavnik zatraži drugi udžbenik za korištenje. Na ovaj način se roditelji nepotrebno izlažu finansijskim izdacima, jer su primorani kupovati udžbenike koje preporuči predmetni nastavnik.

Osim toga, na početku svake školske godine novi spisak odobrenih udžbenika izaziva velike nedoumice i nejasnoće kod učenika i roditelja, prilikom njihove kupovine.

Novim zakonom je predviđeno da, između ostalih, resorno kantonalno ministarstvo može biti izdavač udžbenika, odnosno Prosvjetno-pedagoški zavod, kao njegov sastavi dio.

Ovakav zakon među prvima je pozdravio zastupnik SBB-a Dževad Poturak, istaknuvši kako više roditelji neće biti izloženi finansijskom trošku prilikom kupovine udžbenika te da će starije dijete udžbenik moći naslijediti od mlađeg.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.