RASPRAVE

Analiza stanja pojave poplava u Kantonu Sarajevo

Sa jedne od sjednica. Arhiv

A. T.

15.7.2019

Nakon redovne sjednice Skupštine KS, upravo je počela tematska sjednica o Analizi stanja pojave poplava na području Kantona Sarajevo i prijedlogu mjera za rješavanje problema poplava. 

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Samir Džihić kazao je da je u Analizi naveden normativno pravni okvir za provođenje zaštite i spašavanja od poplava, prirodno-geografske karakteristike područja Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo, kao i pojam i uzroci nastanka poplava, te su hronološki navedene poplave u periodu od 1. januara 2014. do 30. aprila 2019. godine koje su se desile na području Kantona Sarajevo. 

U Analizi su također za navedeni period iskazane sve preventivne mjere koje su poduzete na umanjenju, odnosno ublažavanju djelovanja od poplava, sve operativne mjere i radnje poduzete u spašavanju ljudi i materijalnih dobara na područjima koja su bila pogođena poplavama (faza spašavanja) i operativne mjere i radnje poduzete na otklanjanju posljedica nastalih djelovanjem od poplava (faza otklanjanja i saniranja posljedica), kao i podaci o finansijskim sredstvima koja su utrošena za poduzete mjere i aktivnosti, te su predložene mjere za rješavanja problema poplava na području Kantona Sarajevo.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.