RADOVI Direktor „Autocesta FBiH“

Terzić: Počinjemo s izgradnjom autoputa prema Počitelju

U u toku su radovi na nekoliko gradilišta vrijedni ukupno 400 miliona eura

M. AŠČIĆ

Most na dionici Počitelj-Zvirovići

Foto: Avaz


Sredinom avgusta mašine kineskih kompanija izlaze na gradilište dionice autoputa na Koridoru 5C, Počitelj - Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 miliona maraka (100 miliona eura). Ovo je rekao jučer za „Avaz“ Adnan Terzić, direktor državne kompanije „Autoceste FBiH“

 Kinske firme

Radi se o dionici autoputa dugoj 11 kilometara, u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara.

Ovu dionicu autoputa gradit će kineske kompanije „China State Construction Engeering Company“ i „Sinohydro Power China“, Terzić kaže da su Autoceste dužne nakon potpisanog ugovora da izvodače uvede na gradilište u roku od 52 dana.

- Tu je sve završeno i više nema čekanja. Mašine izlaze na gradilišta i kreću konačno radovi – rekao nam je Terzić.

  • Terzić: Nema više čekanja

    Terzić: Nema više čekanja

    Foto: Avaz


Ova državna firma objavila je prije dva dana i ponudu za izgradnju dionice Tarčin - tunel Ivan, na Koridoru 5C, ukupne dužini od 4,9 kilometra koja će koštati ukupno 50 miliona eura. Ova dionica skratit će put do mora.

- Dionica će imati velike i značajne objekte u vidu tunela i mostova i nastavak je izgradnje dionice od Tarčina prema Bradini - kaže Terzić.

 Zaokružen plan

Prema njegovim riječima, u toku su radovi na nekoliko gradilišta vrijedni ukupno 400 miliona eura, a već odavno je zaokružen finansijski plan prema Jugu.

- Krećemo sada s Počiteljom, izgradnjom mosta, zatim tunela Kvanj. Radimo punom parom na dionoci Klopče - Donja Gračanica, a već je odabran i izvodač radova za tunel Zenica. Potpisan je i ugovor za dionicu od Ponirka do Vranduka – kaže Terzić.

 Novi 12 kilometara autoputa 

On je naglasio da je očekuje da će već sredinom slijedeće godine biti završena poddionica Klopče - Donja Gračanice.

To znači da ćemo ukupno dobiti novih 12 kilometara autoputa kada je u pitanju zenička zaobilaznica – kaže Terzić.

Više o temi Adnan Terzić

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na