PRIPREME

Veliko je uzbuđenje pred odlazak na hadž

S područja Muftijstva zeničkog na hadž ide 308 vjernika. IZBiH

Piše: S.K.

18.7.2019

U  zeničkoj Ensar džamiji održan je edukacioni seminar 308 ovogodišnjih hadžija koji će se s područja Muftijstva zeničkog zaputiti ka svetim mjestima.

Važne naputke o smislu hadžijskih obreda, pojedinostima organizacije, te dragocjene ljekarske preporuke uputili su koordinator vodiča Izet ef. Čamdžić, dr. Ibrahim Šišić i rukovodilac Ureda za hadž Nezim ef. Halilović Muderris.

Zenički muftija Mevludin Dizdarević izrazio je svoju radost zbog susreta s budućim zeničkim hadžijama.

- Čast mi je i privilegija za vas uputiti dovu. Čovjek je između ostalog i biće koje putuje, s bezbrojnim razlozima. Neki putovanjem žele promjenu, neki putuju zbog turističkih razloga, neki putujući žele zaraditi, doći nekome, pobjeći od nekoga, ali samo vjernici putuju u ime Allaha, želeći vječnu nagradu - kazao je on. 

Muftija se osvrnuo se na zabranu odlaska na hadž, koja je važila sve do 1952. godine.

- Naši su ljudi spremni da žrtvuju kako bi se susreli s Bejtullahom. Nakon Drugog svjetskog rata to nam je bilo zabranjeno, sve do 1952. godine kada se jedna značajna grupa hrabrih zeničkih muslimana usprotivila toj zabrani u značajanom dokumentu. Tražili su od Islamske zajednice da državnim vlastima uputi njihov zahtjev. To je bila izvojevana i velika pobjeda koja govori koliko volimo islam. Taj vaš broj od 308 hadžija danas to također potvrđuje - kazao je.

Oduševljenje nisu krile ni buduće zeničke hadžije.

Mnogi ovaj put čekaju godinama. IZBiH

Salih Alispahić iz Zenice kaže da je uzbuđenje veliko.

- Sretan sam jer sam uspio uz pomoć Allaha priuštiti to sebi. Shvatam riječi koje su nam danas upućene. Izabrani smo među drugim muslimanima koji su, može biti Allahu odaniji i bliži od nas. Više godina to planiram i shvatio sam da ne treba čekati - rekao je Alispahić.

Sedina Mehić iz džemata Jastrebac ističe kako je hadž bio njena životna želja

- Sve je nestvarno i prelijepo. Pripremamo se porodično, uz komšije i prijatelje. To je doživljaj koji se ne može opisati. Sve na jednu stranu, to na drugu - dodaje Mehić.

Ugledni zenički ljekar dr. Ibrahim Šišić ove godine je dio ljekarske ekipe.

Kruna vjerničkog života. IZBiH

- Dragi Bog je htio da se trudim kao čovjek i pojedinac i da doživljavam vjeru. Imam priliku obaviti hadž i biti tamo i kao ljekar i humanista. Ono što želi svaki hadžija, to je i moja želja. Kada si nečiji gost, to je počast, ali biti gost našeg Gospodara, to je za mene kruna vjerničkog života - kazao je dr. Šišić.

Nezim ef. Halilović Muderris uputio je posebnu poruku budućim hadžijama koji ovu islamsku dužnost ispunjavaju po želji ili oporuci onih koji za to nisu sposobni

- Sebi možemo priuštiti manjkavosti, ali kada se preuzme odgovornost da nešto uradimo za nekoga, moramo biti svjesniji i bedeluk obaviti bolje nego kad smo hadž obavljali za sebe. Popunite vaše vrijeme ibadetom, odmarajte se koliko je neophodno, jedite onoliko koliko vam je potrebno da održite vitalnost - reako je Halilović.

Buduće zeničke hadžije biće autobusima prevezene do džamije Kralja Fahda u Sarajevu, gdje će biti proučena zajednička ikrar-dova, a zatim organiziran odlazak na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.