BANJA LUKA

Oštre riječi u NSRS: Rasprava Stanivukovića, Vukanovića i Dodika izašla iz okvira zadate teme

Pokušava se osporiti odluka Predsjedništva BiH

Vukanović, Dodik i Stanivuković. Avaz

Avaz.ba / Fena

18.7.2019

Veći broj poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (RS) prijavio se danas za raspravu o izjavi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, po kojoj je zaključak o prihvatanju zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac veoma štetan po vitalne interese RS.

U proteklih nekoliko sati u entitetskom parlamentu najmanje je bilo riječi o toj temi.

Nakon obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, žučna rasprava između poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) odnosno Srpske demokratske stranke (SDS) Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića s Dodikom potpuno je izašla iz okvira zadate teme, uz međusobne optužbe, mahom na ličnom nivou.

Vukanović je oštro kritizirao Dodika optuživši ga da podržava izgradnju Pelješkog mosta samo zbog Slobodana Stankovića i firme "Integral".

- Kolinda Grabar-Kitarović je na Blajburgu hvalila Milorada Dodika. Zamislite kako bi se osjećao iranski ajatolah da ga hvali predsjednik Saudijske Arabije ili Izraela - upitao je Vukanović.

Dodao je da Srbi ne bi trebali izlaziti ususret Hrvatima i zastupati njihove interese nakon svega što se desilo tokom proteklog rata te poručio da su Srbi u prošlosti pravili velike greške zbog novca.

Dodik mu je žestoko uzvratio.

- Nećeš se baviti mojom porodicom i onim što ja radim. Ja vaše porodice ne diram. Nemojte da se igrate životima drugih ljudi jer ćete imati problem sa mnom - kazao je Dodik.

U Narodnoj skupštini RS data je pauza do 17:30 sati. 

Na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. jula, s dva glasa članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića i jednim glasom protiv, aktulenog predsjedavajućeg Milorada Dodika, usvojeni su zaključci u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, nakon čega je Dodik pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS.

Ukoliko bi Dodikova izjava bila potvrđena u Narodnoj skupštini RS dvotrećinskom većinom, osporavana odluka Predsjedništva BiH neće imati učinka.

Predsjedništvo BiH je usvojenim zaključcima pozvalo Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da se razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.