ANALIZA

ISTRAŽIVANJE NA 520 GRADOVA: Sarajevo će biti toplo kao Tirana

U Evropi i ljeto i zima do 2050. bit će znatno topliji, s prosječnim porastom od 3 do 7 stepeni u poređenju sa 2000. godinom

Studija pokazuje da će se 77 posto gradova suočiti s frapantnim klimatskim promjenama. Arhiv

Piše: A. ČENGIĆ

19.7.2019

Ako prosječna temperatura na Zemlji naraste za samo dva stepena do 2050. godine, klimatske promjene u Sarajevu bit će slične onima koje sada vladaju u Tirani. Pokazala je to studija objavljena u švicarskom časopisu „Plos One“. 

Naučnici pod vodstvom Toma Krovtera (Crowther) sa Švicarskog tehnološkog instituta (ETH) u Cirihu u svojoj su studiji obuhvatili 520 velikih svjetskih gradova.

Podaci studije

- Studija pokazuje da će se 77 posto gradova suočiti s frapantnim klimatskim promjenama, a 22 posto iskusit će uvjete kakvi danas ne postoje u velikim gradovima - izjavio je Krovter. 

Studija pokazuje da će u Evropi i ljeto i zima do 2050. biti znatno topliji, s prosječnim porastom od tri do sedam stepeni. Tako bi klima u Londonu za tridesetak godina mogla biti kao današnja u Barceloni, a u Štokholmu kao u Budimpešti.

Sarajevo bi do 2050. godine moglo imati klimatske uvjete kao Tirana, koju danas odlikuje vlažna suptropska klima s blagim zimama i vrućim ljetima. U prosjeku bi temperatura u Sarajevu mogla narasti za 6,8 stepeni.

I gradovi u našem okruženju suočit će se s dramatičnim promjenama. Predviđa se rast za čak 7,3 stepena u Zagrebu, a osam u Ljubljani.

Zakuhalo se

Klimatolog Željko Majstorović rekao je da nije baš preporučljivo praviti dugoročne prognoze. No, potvrđuje da se promjene dešavaju.

Majstorović: Poplave i suše. Arhiv

- Činjenica je da se grije i ide na toplije. Narodski rečeno, zakuhalo se. BiH promjene najviše osjeti po poplavama i sušama. To su sada učestale pojave - rekao je Majstorović. 

Za vikend iznad 30 stepeni 

Prema najavama meteorologa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, za vikend nas očekuje sunčano i toplo vrijeme, a lokalno može pasti malo kiše. U subotu će se jutarnja temperatura kretati između 12 i 21, a najviša dnevna do 33 stepena. U nedjelju će biti još toplije i bez kiše. Maksimalne dnevne temperature očekuju se do 34 stepena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.