SVE NAS JE MANJE

U prvoj polovini ove godine BiH ostala bez još 2.081 državljanina

Ovo ne treba dovoditi ni u kakvu vezu s trenutnim iseljeničkim egzodusom, jer oni koji sada odlaze počet će nam se javljati tek nakon 5-6 ili 10 godina

Masovni odlasci građana BiH. Ilustracija

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

19.7.2019

Od početka ove godine do 17. jula bh. državljanstva odrekla se 2.081 osoba. Toliko ih je zatražilo ispisnicu iz knjige bh. državljana i već su formalno postali građani neke druge zemlje.

Kako je za „Avaz“ kazao Milan Zjajić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u Sektoru za državljanstvo i putne isprave, uprkos tome što ovaj broj jeste veliki, u odnosu na prošlu godinu, čini se da je nešto manji.

 Manje stranaka 

- Taj broj prošle godine je iznosio oko 4.500, a ovo može da bude neki blagi pad, iako u to još ne možemo biti sigurni - kaže Zjajić.

Novi val

On ističe da se val ispisa iz državljanstava može očekivati i za desetak godina.

- Ovo ne treba dovoditi ni u kakvu vezu s trenutnim iseljeničkim egzodusom. Jer, građani koji sad odlaze počet će nam se javljati tek nakon pet-šest ili deset godina. I tada će napraviti eksploziju u porastu broja onih koji se odriču državljanstva - kaže Zjajić.

 Ne moraju navoditi razloge

U postupku odricanja od bh. državljanstva, građani nisu dužni navesti druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili im je zagarantirano stjecanje državljanstva druge države. Od 1996. godine do prekjučer državljanstva BiH odreklo se ukupno 87.080 Bosanaca i Hercegovaca!

Više od 3,5 miliona KM

U državnom budžetu novac od taksi za odricanje od državljanstva računa se kao prihod. prošle godine od tih taksi u budžet se slilo više od 3,5 miliona maraka. 

Taksa 800 KM

Taksu od 800 km plaćaju oni koji se državljanstva odriču u korist svih zemalja svijeta, izuzev ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ kada plaćaju 200 km.

Dva pasoša 

Najviše nekadašnjih državljana bih postali su Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi... Sporazum o dvojnom državljanstvu bih ima sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.