PROJEKTI

Radovi na poddionici Buna - Počitelj teku planiranom dinamikom

Piše: Avaz.ba

19.7.2019

Radovi teku po planu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

Radovi na poddionici autoceste na Koridoru 5C Buna – Počitelj odvijaju se planiranom dinamikom. Objekti koji su do sada završeni su potputnjak Bivolje Brdo, jedan životinjski prolaz i natputnjak Grabovina.

- Trenutno se izvode zemljani radovi, primarno iskopi i nasipi, na cijeloj trasi, uključujući površinu odmorišta Rotimski potok. Na objektu prolaza za životinje izvode se AB radovi, a na objektu natputnjaka Kevčić pripremni radovi i iskopi za temelje. Također, paralelno se izvode i propusti vanjske odvodnje i ostale potporne AB konstrukcije na trasi - kazao je Antonio Križanac, šef projekta na poddionici Buna – Počitelj, navode iz JP ''Autoceste FBiH''.

Radovi na poddionici Buna – Počitelj su počeli u avgustu prošle godine, a rok za njihov završetak se očekuje početkom 2020. godine.

Poddionica Buna - Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru 5C Mostar jug – Počitelj. Locirana je na geološki izuzetno povoljnom i relativno ravnom terenu te ne predstavlja tehnički zahtjevan projekt i smatra se jednom od jednostavnijih dionica na cijelom koridoru.

Trasa ove poddionice prolazi kroz čapljinsku, a manjim dijelom i kroz mostarsku općinu. Svojim položajem ne presijeca gušće naseljena područja, prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj. Od objekata na trasi se nalaze dva natputnjaka, jedan potputnjak, dva prolaza za životinje i dvostrano odmorište Rotimski potok.

Radove na izgradnji izvodi domaća kompanija ''Hering'' d.d. Široki Brijeg, a nadzor nad gradnjom vrši kompanija Aecom S.L.U. iz Španije.

Vrijednost ugovora za izgradnju je 25.692.383,53 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD).

Poddionica Buna – Počitelj nadovezuje se na poddionicu Počitelj – Zvirovići gdje radovi kreću sredinom avgusta.

Također u toku su radovi na rekonstrukciji regionalne ceste od Tromeđe do Zvirovića koja je ujedno i pristupna cesta autocesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.