AKTUELNO U zvaničnom Zagrebu poruka shvaćena kao signal popuštanja

Džaferović: Trgovska gora dokaz da je Dodik pogriješio štiteći interes Hrvatske

Šteta za cjelokupnu BiH, uključujući oba entiteta

Fena
22.07.2019 16:59

Milorad Dodik

Foto: Fena

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da slučaj najavljene izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori pokazuje da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napravio veliku grešku i štetu za sve u BiH kada je na posljednjoj sjednici odlučio da radi za interes Hrvatske, a protiv interesa Bosne i Hercegovine.

- Dodikova odluka da, protivno interesu BiH i pravu na pristup otvorenom moru, blokira zaključke Predsjedništva vezane za razgraničenje BiH s Hrvatskom, očigledno je u zvaničnom Zagrebu shvaćena kao signal popuštanja i prilika da se nastavi s ugrožavanjem interesa Bosne i Hercegovine - kazao je Džaferović.

Dodaje da je ukazivao Dodiku da je njegovo popuštanje Hrvatskoj i pristajanje da radi za njen interes, umjesto za interes BiH, šteta za cjelokupnu BiH, uključujući oba entiteta, što, kako kaže, potvrđuje i ovaj slučaj.

- Predsjedništvo BiH mora zaštititi interese Bosne i Hercegovine i u slučaju razgraničenja u Neumskom zaljevu i u slučaju Trgovske gore, kao i svim drugim slučajevima. To možemo efektivno uraditi samo ukoliko su svi članovi Predsjedništva BiH privrženi svojoj ustavnoj obavezi da zaštite interese države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana - zaključio je Džaferović.

Komentari

NA VRH