DOGAĐAJI

Održan još jedan međunarodni speleološki kamp

Ušli i u Ponor kod brvnare

Bogatstvo "Tajana". Ar. M.

Ar. M.

22.7.2019

Kroz speleološka istraživanja objekata, još uvijek se otkivaju tajne podzemlja "Tajana".

Na lokalitetu zaštićenog područja Spomenika prirode "Tajan" u Zavidovićima završen je Međunarodni speleološki kamp "Tajan 2019".

Težište ovogodišnjih istraživanja je bilo na speleološkom objektu Odušak u Suhoj.

Osim ovog objekta speleolozi su ušli u Ponor kod brvnare, u nastojanju  da pronađu spoj sa jamom "Atom",u čemu su i uspjeli.

- Ostao je još nezavršen mali dio vertikalnih vodopada pa da se i ova dva objekta spoje u sistem duži od tri kilometra. Osim toga, nakon kanjoninga, kroz kanjon Duboke Tajašnice, izvršen je monitoring šišmiša u pećini u Dubokoj Tajašnici - kažu zavidovićki domaćini kampa.

Dvadeset dva istraživača iz BiH i Poljske,  koliko ih je prošlo kroz ovogodišnji kamp, su nakon početnog neuspjeha prilikom pokušaja ulaska u Odušak u Suhoj, našli načina da prođu vodenu prepreku na ulaznom dijelu. Mokri i smrznuti ušli su u srce "Tajana" i izradili nacrte, jedan i po kilometar novih kanala.

Od velike pomoći su im bila spelološka odijela koja su iznajmljena u "Info centru" Spomenika prirode "Tajan".

Odušak u Suhoj je time postao drugi objekt pod dužini u Tajanu, ali  daljim istraživanjem, mogao bi postati najduži u Tajanu i vjerovatno među prvih 10 u BiH.

Najveći doprinos ovakvim rezultatima dali su mladi speleolozi kluba "Atom" koji ističu da predstoji obrada skupljenih podataka, a nastavak istraživanja je planiran za kraj ovog ljeta, kada će i hidrološki uvjeti u podzemlju pomenutog zaštićenog područja  biti povoljniji.






Drugi objekt pod dužini u Tajanu. Ar. M.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.