PROGNOZE

Ljetu još nije odzvonilo, ali nesnosnih vrućina neće biti

I u narednom mjesecu imat ćemo nekoliko kraćih epizoda ljetnih vrućina, kaže Zadr

Kiša i jučer padala u Sarajevu. M. Kadrić

Piše: M. Sm.

30.7.2019

Posljednji dani jula donijeli su snažnu promjenu vremena i znatno niže temperature, a dugotrajnije stabilizacije vremenskih prilika, izgleda, nema na vidiku. Tako se brojni građani, pogotovo oni koji su planirali godišnji odmor za avgust, pitaju je li, možda, ljetu odzvonilo.

Kraće epizode

Poznati mostarski nezavisni meteorolog i profesor geografije Zoran Zadro ističe da ljetu definitivno nije kraj, ali velikih dugotrajnih vrućina teško da će biti.

- I u narednom mjesecu imat ćemo nekoliko kraćih epizoda ljetnih vrućina - kaže Zadro.

No, kako napominje, u idućih dan-dva očekuje nas i dalje promjenljivo vrijeme tako da će, uz povremena suha, stabilna i sunčana razdoblja, biti jačeg razvoja oblaka uz kišu i grmljavinske pljuskove.

Pogotovo, kaže on, drugi dio sedmice ponovo nosi nestabilnije vrijeme, i to u Bosni, dok se više sunca očekuje na jugu i jugoistoku Hercegovine.

- Ako pogledamo karte razmještaja tlaka zraka, onda se dugotrajnoj stabilizaciji vremena ni vrućini ne možemo nadati u većem dijelu prve polovine idućeg mjeseca - govori on.

Lokalni pljuskovi

I prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, sutra su u poslijepodnevnim satima mogući lokalni pljuskovi i grmljavina u većini zemlje. Prvi dan avgusta Hercegovini bi trebao donijeti sunčano vrijeme, a Bosni umjereno do pretežno oblačno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.