OTKRIVAMO

Ovo su proizvodi koji se najviše kradu u sarajevskim prodavnicama

Radnici su u bezizlaznoj situaciji, jer osiguranje pokriva ukradenu robu, ali isključivo kada uposlenici uoče lopove ili ako kamere snime krađu

Omiljeni proizvodi kradljivaca. Avaz

Piše: A. KAPO

1.8.2019

Ribe „rio mare“, čokolade “milke”, “nutela”, kafe “jacobs” i “nescafe”, žestoka pića, salame “poli” i paštete “argeta” – udarni su proizvodi koji su na meti kradljivaca u sarajevskim prodavnicama, otkriva za „Avaz“ radnik jedne trgovine.

- Često se kradu i žvake, tačnije čitava pakovanja. U posljednje vrijeme sa polica sve češće nestaju kreme i dezodoransi... U većim tržnim centrima kradu se i mobiteli te tableti. Kad je zimska sezona, na meti su vakumirana pakovanja suhog mesa. Proizvode nose na lokalne pijace, gdje ih prodaju upola cijene. To više nije ni tajna. Tako, recimo, ako su ukrali prozvode u vijednosti od 100 KM, zarade 50 KM – pojašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, radnici su u bezizlaznoj situaciji, jer osiguranje pokriva ukradenu robu, ali isključivo kada uposlenici uoče lopove ili ako kamere snime krađu.

- U svakom drugom slučaju, dakle ono što se ne uprati, ide se po džepu uposlenika – žali nam se radnik.


Cijene u prodavnici i na pijaci. Avaz

Radnici su zapamtili mnoge lopove i znaju kako izgledaju pa dodatno obrate pažnju kad uđu u prodavnice. Ali, nekad ni to nije garancija da neće biti izigrani.

- To su, zaista, dobro uigrane ekipe lopova. Nekad djeluju samostalno, nekad u paru, a najopasniji su kad ih je više. Obično imaju jakne s dubokim unutrašnjim postavama, u kojima su u stanju iznijeti više artikala, nekad i pola police – rekao je radnik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.