AKTUELNO Rukovodstvo Republike Srpske će "shvatiti da ide pogrešnim putem"

Trifunović: BiH će ući u NATO prije Srbije, politika odbijanja realnosti će doživjeti kraj

Dvije trećine stanovništva želi da vidi zemlju u EU i kao članicu Zapadnog vojnog saveza

Insajder
05.08.2019 11:31

Darko Trifunović

Foto: Avaz

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović tvrdi da će BiH ući u NATO mnogo prije Srbije, te da je, kako kaže, siguran da će sadašnje rukovodstvo Republike Srpske "shvatiti da ide pogrešnim putem".

- BiH će daleko prije ući u NATO nego Srbija. BiH je, praktično, već u NATO, potpisala je Mapu puta, a dvije trećine stanovništva želi da vidi zemlju u Evopskoj uniju i kao članicu Zapadnog vojnog saveza. Bilo kakav referendum o toj temi u BiH bi završio mnogo uspješnije nego u Srbiji. Politika odbijanja realnosti, kojom se služe određeni krugovi u RS, doživjet će svoj kraj. Ta politika nema budućnost i siguran sam da će u određenom trenutku sadašnje rukovodstvo RS da se otrgne ruskom uticaju i da će shvatiti da put kojim idu nije ispravan - kaže Trifunović za Insajder.

Osvrćući se na nedavne tvrdnje uglednih njemačkih medija o tome da Rusija, navodno, želi da formira svoje vojne baze u RS i Srbiji, Trifunović kaže da je to tačno.

- Tu je, prvenstveno, bila želja da se napravi vojna baza u Nišu. Međutim, situacija nije takva da Rusi tu mogu da naprave bazu jer Zapad, NATO i EU navodni ruski humanitarni centar u Nišu ne doživljavaju kao civilni centar, već ga doživljavaju i govore o njemu kao špijunskom centru. Sumnje Zapada da se tu ne radi o humanitarnom centru, čiji je cilj pružanje pomoći u nesrećama i katastrofama, pokazale su se opravdanim jer je u neposrednoj blizini tog centra u dva navrata došlo do iskakanja vozova koji su prevozili opasne materije, a niko iz tog navodno humanitarnog centra nije došao da pomogne. Osnivanje takvih centara Rusi planiraju i u RS, ali je jasno kao dan da Zapad i NATO to neće dozvoliti - tvrdi Trifunović.

Komentari

NA VRH