KONTROLE Najveću opasnost za kupače predstavljaju gliseri i skuteri

Inspektori češljaju neumski akvatorij

Inspekcije su samo u nekoliko slučajeva izrekle minimalnu kaznu, kažu u FUZIP-u

M. Sm.
06.08.2019 06:35

S kontrole u Neumu: Sigurnosti saobraćaja u vodama u FBiH

Foto: Avaz

Od 1.600 plovila, čamaca, skutera, splavova, riječnih bagera, skela i drugih, koliko ih je, prema posljednjim podacima, registrirano na području Federacije BiH, u Neumu ih je više od 200.

Mnoge egzibicije

Najveću opasnost za kupače predstavljaju gliseri i skuteri, čije vratolomije i egzibicije nerijetko ugrožavaju sigurnost kupača.

Zato su federalni saobraćajni inspektori cijelog jula češljali neumski akvatorij, a pojačane kontrole nastavljene su i ovih dana.

- Kontrolom 49 plovnih vozila utvrđeno je da veliki broj korisnika skutera ne posjeduje plovidbene dozvole. Svega njih 14, od kontrolirana 34, imalo je dozvole, a jedan skuter uopće nije bio registriran – kazali su nam u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP).

Dodaju da su to obično bh. državljani koji žive u inozemstvu.

- Kada im zatražimo dozvole, samo sliježu ramenima – ističu inspektori.

Prema riječima Đeme Ćara, pomoćnika direktora FUZIP-a, inspektori su tokom jula, pretežno, djelovali preventivno.

Plovni put

- Svakodnevno smo upozoravali plivače i korisnike pedalina da se sklanjaju s plovnog puta. Upozoravani su i vozači turističkih brodica zbog prekobrojnosti putnika. Kada su u pitanju kazne, samo smo nekoliko puta intervenirali, kod vlasnika skutera uglavnom  - rekao nam je Ćar.

Također, inspektori su vršili i paralelne nadzore na kopnu, na saobraćajnicama u Neumu. Obavljena su 43 inspekcijska nadzora, sačinjena 43 zapisnika, a izdato je 47 prekršajnih naloga u iznosu od 35.420 KM.

Incidentni slučajevi

Rutinske kontrole u Neumu u dva su se navrata pretvorile u incidentne slučajeve, kada se sa skutera prevrnuo državljanin Sjeverne Makedonije, kojeg su inspektori, saznajemo, spasili od utapanja.

Također, spasili su i kupača koji je zaspao na zračnom dušeku, a kojeg je morska struja udaljila iz kupališne zone.

Inspektori osim Neuma češljaju i Jablaničko, Buško i jezero Modrac, kao i rijeke Neretvu i Unu.

Tagovi

Neum FUZIP Plovila
NA VRH