SARAJEVO

Predstavljen sistem za bolje upravljanje migracijama i granicom u BiH

Predstavlja nam zadovoljstvo što smo ugostili partnere iz Švicarske te im pokazali ono što smo radili proteklih godina, kaže Rizvo

S današnje prezentacije projekta u Parlamentu BiH. D. Bašić

Piše: D. B.

6.8.2019

U Parlamentu Bosne i Hercegovine danas su predstavljeni rezultati projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini", kojeg je podržao Švicarski državni sekretarijat za migracije, a realiziraloMinistarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uz podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC). 

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju i evropske integracije Samir Rizvo kazao unaprijeđeni Informacioni sistem za migracije (ISM)  će omogućiti efikasno upravljanje podacima o azilu, boravišnim dozvolama, registracijama, vizama i graničnim prijelazima te evidentiranje i praćenje ulaska i boravka stranaca u BiH. 

- Predstavlja nam zadovoljstvo što smo ugostili partnere iz Švajcerske te im pokazali ono što smo radili proteklih godina. Danas je okončanje projekta koji smo radili skupa protekle dvije godine i za koji moram kazati da je bio uspješan. Najvažniji zadatak je bio unaprijeđenje i proširenje informacionog sistema za migracije, koje će korisitit nadležne institucije u BiH. Naša službe za provođenje zakona od danas će biti u mogućnosti da prikupljaju, razmjenjuju, te analiziraju te podatke- kazao je Rizvo. 

Dodaje kako kroz ovaj projekt su uspjeli ustanoviti i sistem za online registraciju stranaca, tako da danas  službe raspolažu u realnom vremenu podacima u kojim ugostiteljskim objektima su stranci prijavljeni. Švajcarska će nastaviti da pomaže Ministarstvo sigurnosti. Za implementaciju ovog projekta donirano je dvije milione maraka.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.