BANJA LUKA Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju

Kovačević: UIO pozvao špeditere na razgovor, nema potrebe za blokadom

Bit će saslušani i zahtjevi špediterskih kuća trenutno lociranih kod graničnog prijelaza Rača, kao i samih prijevoznika

Fena
08.08.2019 12:07

Ratko Kovačević

Foto: Arhiv

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine ponovili su danas da nema razloga za najavljenu blokadu rada u Carinskoj ispostavi Bijeljina, jer su pozvali na sastanak špeditere i saslušat će sve njihove primjedbe, potvrdio je za Fenu načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH Ratko Kovačević.

Uprava je, kako naglašava, proslijedila poziv špediterskim kompanijama, lociranim u Carinskoj ispostavi Bijeljina, kao i prijevoznicima, da imenuju osobe koje bi došle na zajednički sastanak u Upravu.

- Stoga smatramo da nema potrebe za najavljenom blokadom rada u Carinskoj ispostavi Bijeljina - naglasio je Kovačević.

Radi transparentnosti cijelog procesa, a prije donošenja bilo kakve odluke vezane uz lokaciju Carinske ispostave Bijeljina, bit će, ukazuje, saslušani i zahtjevi špediterskih kuća trenutno lociranih kod graničnog prijelaza Rača, kao i samih prijevoznika.

Špediteri su najavili da će danas na graničnom prijelazu Rača doći do prekida rada u znak protesta zbog, kako navode, namjere UIOBiH da izmjesti carinski terminal s te lokacije.

Putnički saobraćaj na Rači odvijat će se neometano, ističu iz 18 špediterskih kuća na tom prijelazu koje su najavile protest.

U pismu koje je upućeno i UIOBiH, Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu, Vijeću ministara i Ombudsmanu za ljudska prava, špediteri tvrde da neće uvažiti odgađanje traženog sastanka s čelnicima UIO, zbog, kako su naveli, njihovih godišnjih odmora.

Protest špeditera podržani su i iz Udruženja prijevoznika RS, čiji je predsjednik Nikola Grbić rekao da bi, ako ne bude sastanka i dogovora s nadležnim u UIO i na nivou BiH, blokada mogla biti produžena i do naredne sedmice ili sve do postizanja dogovora o odbacivanju ideje o izmještanju terminala.

Iz UIO su ranije rekli da nemaju sistematizirana radna mjesta za održavanje terminala u svom vlasništvu, pa tako ni radna mjesta za održavanje Carinskog terminala Bijeljina, a sredstva predviđena u budžetu UIO nisu bila ni približno dovoljna da bi se konstantno angažirale druge osobe za održavanje tog carinskog terminala.

- Zbog tih razloga su opći higijenski i radni uslovi na postojećem Carinskom terminalu Bijeljina i danas izuzetno loši - pojasnio je Kovačević.

Ponovio je da sredstva koja se naplate od korištenja carinskih terminala nisu sredstva UIO, već se ovi prihodi uplaćuju na Jedinstveni račun UIO i idu u raspodjelu korisnicima zajedno sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza.

Komentari

NA VRH