AKTUELNO Neće uvažiti odlaganje traženog sastanka s

Protest špeditera na GP Rača zbog "sulude ideje UIO"

Obustava rada mogla bi biti produžena i do naredne sedmice ili sve do postizanja dogovora o odbacivanju ideje o izmještanju terminala

Srna

GP Rača

Foto: Arhiv


Na graničnom prijelazu Rača danas će doći do prekida rada špeditera u znak protesta zbog namjere Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da izmjesti carinski terminal sa ove lokacije, najavili su špediteri.

Putnički saobraćaj na Rači odvijat će se neometano, ističu iz 18 špediterskih kuća na ovom prijelazu koje su najavile protest.

U pismu koje je upućeno i UIO BiH, Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu, Vijeću ministara u tehničkom mandatu i ombudsmanu za ljudska prava, špediteri poručuju da neće uvažiti odlaganje traženog sastanka sa čelnicima UIO zbog njihovih godišnjih odmora.

Nezadovoljni podsjećaju da je UIO u vrijeme godišnjih odmora, prije samo tri dana, otvarala ponude za namjeravano izmještanje carinskog terminala sa Rače.

Protest špeditera i ovaj put će podržati i Udruženje prevoznika Republike Srpske, rekao je Srni predsjednik ovog udruženja Nikola Grbić.

On kaže da će nakon jednosatnog upozorenja od 5. avgusta obustava rada danas trajati 24 sata, a, ako ne bude sastanka i dogovora sa odgovornim u UIO i nadležnim institucijama na nivou BiH, mogla bi biti produžena i do naredne sedmice ili sve do postizanja dogovora o odbacivanju ideje o izmještanju terminala.

- Suluda ideja UIO štetna je za BiH, privrednike, prevoznike i špeditere na Rači - poručio je Grbić.

On pojašnjava da će obustava rada špeditera izazvati stvaranje kolone kamiona i, vjerovatno, kolaps na mostu na Rači.

Grbić je podsjetio da su prevoznici i špediteri nezadovoljni zbog namjere UIO da izmjesti carinski terminal na Rači i umjesto toga zatražili njihov domaćinski odnos prema Rači, gdje UIO godišnje ubire prihod od tri miliona KM.

UIO organizovat će sastanak sa predstavnicima špediterske kompanije locirane u carinskoj ispostavi Bijeljina nakon povratka odgovornih lica sa godišnjih odmora, rečeno je Srni u ovoj upravi.

Upravi su se, kako navode, u prethodnom periodu u više navrata obraćali špediteri, prevoznici, privrednici iz Bijeljine, kao i predstavnici gradske vlasti, ističući problem nefunkcionalnosti postojećeg carinskog terminala.

NA VRH

Podijeli članak na