BLAGDAN Molitve se čule iz obnovljenih džamija

Bajram-namaz klanjan i u džamijama najudaljenijih planinskih srebreničkih sela

MIZ ove godine od povratnika otkupio 600 kurbana

S. Smajlović
11.08.2019 07:51

Na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica bajram-namaz klanjan je u devet obnovljenih džamija. Bajramske molitve čule su se iz obnovljenih džamija u Potočarima, Osmačama, Sućeske, Slapovića, Osata, Dobraka, te najudaljenijih srebreničkih sela Luke i Krušev Do.

Centralna bajramska manifestacija održana je u prepunoj Bijeloj džamiji, u centru grada, a bajramski namaz i hutbu predvodio je glavni imam MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić.

- Pridržavajte se propisa klanja kurbana i vodite računa o kožicama koje treba predati na naše zbirno mjesto, jer su i kožice sastavni dio kurbana. Nemoj te zaboraviti, i za vrijeme bajramskih blagdana posjetiti roditelje, rodbinu, prijatelje i komšije bilo koje vjere oni bili - poručio je efendija Peštalić.

Osim postojećih sedam imama, angažirana su još tri, koji su bajramske namaze predvodili u džamijama gdje se redovno ne obavljaju vjerske aktivnosti. MIZ Srebrenica je ove godine od povratnika otkupio 600 kurbana, koji će biti zaklani i podijeljeni drugog dana Bajrama.

Komentari

NA VRH