INTERVJU

Imam vratničke džamije Carina: Vjerujemo da su se naše hadžije molile i za nas i za našu domovinu BiH

Džamija i džemat dišu jednim plućima, svi su obučeni u bajramska odijela, dječica vesela, a znamo i zašto su, jer slijedi bajrambanka, kazao je Delić

Razgovarala: Denaida BAŠIĆ

11.8.2019

Šerif ef. Delić sa suprugom Dzenanom. Arhiv

Od pete ili šeste godine sam učio ilahije i kaside. Ruku na srce, tada nisam mnogo razumio tekstove, ali sam volio slušati te lijepe melodije i različite mekame od naših domaćih i neprevaziđenih učača Kur'ana, mevluda, ilahija i kasida. Od tada pa do danas sam u tom svijetu. Ilahije i kaside su moja posebna ljubav i tako će biti dok sam živ ako Bog da, kazao je u razgovoru za "Avaz" jedan od najpoznatijih interpretatora ilahija i kasida u Bosni i Hercegovini, efendija Šerif Delić, imam, hatib i mualim u Carini džamiji na Vratniku. 

Efendija Delić današnji dan provodi u krugu porodice zajedno sa svojom suprugom Dženanom Delić i djecom. Kako i sam ističe postoje neke razlike u Bajramu nekada i sada, all i vremena se mijenjaju. 

U našoj bogatoj tradiciji koja vijekovima nas označava kao čestit i radan narod, s vremena na vrijeme kroz historiju muslimana dešavale su se neke „uvozne“ navike drugih muslimana iz svijeta, a posebno sa istoka. Nisu se nikada dugo zadržavale jer po našim običajima ostala je duboko utisnuta navika da se njeguje ono što smo naslijedili od naših dobrih predaka. Naravno da i zapad ponekad učestvuje u kreiranju obićaja, ali vrijeme učini da i tada bosanskohercegovački musliman ostane pri svome. Zbog toga trebamo biti ponosni i na najljepči način čuvati i baštiniti ono što smo naslijedili- kazao je Delić. 

Zasigurno između ostalog postoji i razlika u običajima kada je riječ o Kurban bajramu i o Ramazanskom bajramu, da li ima nešto što bi posebno istaknuli? 

Ramazanski bajram je kruna ramazanskih ibadeta (namaza, teravih namaza, mukabela, mubarek noći i svakako posta kao najznačajnijeg ibadeta pored namaza. Ramazanski bajram ima svoju posebnu čar zbog toga što vjernici na pravi dan ramazanskog bajrama završavaju sa postom zbog kojeg su svjesni velikih Allahovih nagrada za učinjeni trud. Kurbanski bajram je vezan za sveti mjesec Zul Hidže, tj. Prvih 10 dana i večeri Zul Hidžeta. Dani i večeri u ovom mjesecu su puni blagodati Gospodara svjetova Allaha dž.š., a posebno 9. Dan kojeg mi vjernici muslimani znamo kao najvrijedniji dan u godini, a zove se Jevmu 'Arefe-Dan Arefata. Allah dž.š. na taj dan oprašta grijehe više nego i u jednom drugom danu, a posebno onima koji su postili na taj veliki dan. Vjerujemo da su naše bosanskohercegovačke hadžije na ovaj dan molili i za nas i za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Za kurbanski bajram shodno našim mogućnostima prinosimo žrtvu, kao i Ibrahim a.s., a to je kurban. 

Kada imam kaže „Bajram Šerif Mubarek Olsun“, cijelom džamijom zahuči: „Allah razi olsun“, i onda nastaje bajramovanje, vjerujemo da je to neopisiv osjećaj. Kako Vi to gospodine Delić doživljavate kao imam?

- Časni emanet i misija jednog imama je najljepša onda kada to što je u opisu djelovanja, imam radi sa ljubavlju i samo tako pristupa obavezama, ali i sa odgovornošću naspram svih zadaća, Zbog toga volim kazati da to nije posao, nego misija. Kada se imam veže za džemat, kada ga ljudi cijene, poštuju, pa i vole, onda u tim posebnim mubarek danima i noćima, i u trenutcima dočeka blagdanskih dana, kao što je i ovaj hadžijski, kurban bajram zaista je teško opisati sve trenutke radosti. Džamija i džemat dišu jednim plućima, svi su obučeni u bajramska odijela, dječica vesela, a znamo i zašto su, jer slijedi „bajram banka“. Jednostavno to su trenuci opće radosti i najljepše bajramske čestitke: Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Život je ispunjen kušnjama i nema čovjeka koji nije prošao neku kušnju. Može li se reći da Bajram čini da zaboravimo na problemu i budemo istinski sretni?

Shodno vjeri koja se nalazi u ljudskoj duši, srcu i tijelu, tako prepoznajemo i vjernike. Vjernik je svjestan da sve što mu se dogodi, da je to Allahova odredba, i kao takav, vjernik je zahvalan u svakoj prilici. Bajramski blagdani su nagrada vjernicima za njihov trud i žrtvu. Zbog toga se osjeća veće zadovoljstvo i sreća na licima vjernika i vjernica. U bajramskim mubarek danima porodice su na okupu, druže se, razmjenjuju poklone i zajedno vračaju uspomene na protekle dane i događaje koji su obilježili njihovo djetinjstvo i uopće život. Tako preprićavaju iste priče više puta, ali one su uvijek unikatne i pune života i zbog toga se osjećaju posebno. 

Kako bi saznali kako protiče njihov današnji dan razgovarali smo i sa hanumom i mualimom Dženanom Delić, koja nam je tokom ovog razgovarala kazala da na današnji dan bajramska sofra je posebna. 

- Bajramska sofra jeste i mora da bude posebna. Tako su nas naučile naše majke i nane koje su danima prije Bajrama pripremale jemeke. Na bajramskoj sofri nalaze se sva omiljena jela ukućana, a svakako su tu i naša tradicionalna bosansko-hercegovačka jela, čorba, sitni i hažijski ćevap, dolme, pite, baklave. Za Kurban- bajram priprema se ručak od kurbanskog mesa. Mi koji imamo roditelje sretni smo što idemo na bajramski ručak kod naših majki, jer njihova su jela ipak najukusnija i najbolja. Ovog Bajrama moji roditelji su na hadžu i čini mi se da ću ja preuzeti ulogu domaćice, nadam se da ću se dobro snaći- kazala je Delić. 

Bajramsko jutro je poseban dio dana. Kako protiče Vaše Bajramsko jutro?

Bajramsko jutro je posebno lijepo u našem domu. Kako nam naša vjera i tradicija nalaže na bajramsko jutro oblačimo najljepšu odjeću, dočekujemo muške članove porodice sa bajram namaza, djeca babi poljube ruku, a on im daje bajram banku. Zatim slijedi međusobno darovanje hedijama, klanje kurbana, porodični ručak, obilazak porodice. Za Bajram obilazimo i naše merhume, činimo im dove za oprost grijeha i to je jedan vid bajramluka živih umrlim članovima porodice. 

Da li imaju neki posebni običaji koji su karakteristični za tradicionalni Bajram u Sarajevu?  

Sarajevo za Bajram odiše posebnom atmosferom, posebno u našim starogradskim mahalama. Običaj je da se očisti i namiriše kuća i avlija, pripremaju se posebni jemeci, pa već uoči Bajrama miris ukusnih jela širi se mahalom. Bajrami se dočekuju u porodičnom okruženju, za bajramskim soframa. Muškarci odlaze na sabah-namaz, a nakon toga bajram-namaz, dolaze kući i nakon toga obavljaju bajramske dužnosti. Za Bajram se oblači najljepše, po mogućnosti novo, odijelo. Za djecu posebno radost predstavlja bajram-banka. Kurbani se dijele komšijama, rodbini i siromašnima. 

Da li imate neku tradiciju koju kao porodica njegujete dugi niz godina?

- Imamo. Prvi dan Bajrama nakon bajram namaza i razmjene bajramluka odlazimo kod mojih roditelja na bajramski ručak sa najužim članovima porodice. Drugi dan odlazimo kod svekra, jer je on u drugom gradu i tu se sastanemo sa zaovama, djeverom, posjetimo mezar rahmetli svekrve i proučimo dovu. Treći dan bajramujemo sa prijateljima, a volimo izaći i na Baščaršiju koja odiše posebnom atmosferom za Bajram.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.