BAJRAMSKI PRIJEM

Reis Kavazović: Nadamo se da će političke elite ovo društvo početi voditi nadom, a ne strahom

Piše: M. R. S.

11.8.2019

Sa prijema u Carevoj džamiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+20

U haremu Careve džamije u Sarajevu večeras je upriličen tradicionalni prijem za zvanice, kojeg je povodom Kurban-bajrama organizirao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici organa i ustanova Islamske zajednice, vjerskih zajednica i crkava, državnih i političkih organa, diplomatskog kora te brojni kulturni i javni radnici, koji su ovom prilikom reisu-l-ulemi Kavazoviću čestitali Kurban-bajram. 

Između ostalih prisustvovali su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović i Sebija Izetbegović, poslanik u Domu naroda PS BiH i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, premijer FBiH Fadil Novalić, ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric), šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark),  Amor Mašović, Ibrahim Hadžibajrić, Munira Subašić i mnogi drugi.

U svom obraćanju zvanicama reis Kavazović je prvo pozdravio sve prisutne, a posebno  mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, pomoćnog biskupa Peru Sudara i predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija, te podsjetio na svoju bajramsku poruku u kojoj je govorio o tome kako je "u simboličkom, obrednom i duhovnom smislu Kurban-bajram kod muslimana određen likom i djelom Božijeg poslanika Ibrahima, a.s.". 

- I doista većina hadžskih obreda koje ovih dana obavljaju milioni muslimana iz čitavog svijeta nadahnuti su Ibrahimovim životom, kao i sam obred prinošenja žrtve po kojem mi ovaj Bajram i nazivamo. A žrtva je bit vjere.  Svakog bajramskog prijema ponavljamo kako je značajna naša ibrahimovska tradicija, naši zajednički korijeni i naše zajedništvo u danima bajrama. Duboko vjerujem da su naša praznična okupljanja, jevreja, kršćana i muslimana daleko više od protokolarne učtivosti - kazao je reis Kavazović. 

On je kazao i kako smo svjedoci "koliko je malo potrebno kako bi se narušili odnosi u domovini i svijetu. Vidimo kako su neki spremni ići daleko kako bi narušili odnose među ljudima.

- Vjerujem kako ćemo svi pokazati dovoljno odgovornosti i kako na te objede nećemo nasjedati, iako priznajem i sam da je to jako teško. To ne znači da se na zlo treba ćutati. Upravo na našu pasivnost ono računa. Zlim ljudima je dovoljno i to da ih dobri ljudi puste i da im ne stanu na put sijanja smutnje. Na nama je da njihove spletke prozremo i da im jasno damo do znanja da razumijemo njihove namjere - poručio je reis Kavazović.

Geste komšija

Između dva Bajrama smo bili svjedoci većem broju napada na povratnike, imame i imovinu Islamske zajednice, napomenuo je reis Kavazović, istakavši kako su nas ti napadi "podsjetili na najteža vremena kroz koja smo prošli.

- U tim teškim trenucima kroz koje su prolazili naši imami, njihove porodice i džematlije ohrabrile su nas geste naših komšija iz Pravoslavne crkve koji su u Trebinju, Gacku i na nekim drugim mjestima osudili takve napade i javno podržali svoje kolege imame - kazao je reis.

On je napomenuo i kako "veličina naših zajednica nije nikada bila u njihovoj brojnosti, već u širini duha kojim je prožeta". U tome bi nam svima, kako je naglasio, mogla biti uzor Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini i njena povijest. 

- Njen doprinos u duhovnoj i materijalnoj kulturi ovoga grada je veliki. Naši preci vjerovali su riječima poslanika Muhameda, a.s., koji je rekao da "Allah neće uzdići nijedan narod koji slabijim ne daje njihova prava". A halifa muslimana h. Ebu Bekr kada je izabran za poglavara zajednice, tragom Vjerovjesnikovih, a.s., riječi je rekao: "Najslabiji među vama kod mene je najjači, kada se radi o zaštiti tuđeg prava." - rekao je reis Kavazović u svom obraćanju.

Snaga društva

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je apelovao na sve da posebnu pažnju posvete onim koji su obespravljeni, bez obzira na razlog te obespravljenosti, naglasivši kako se snaga jednog društva mjeri njenim odnosom prema najslabijim među njima.

- Ljudska prava i slobode nisu ni trpeza ni privatni posjed vlasti, pa da ih dijele po svom nahođenju. Svi bismo se trebali osjećati jednakima. Više sloboda znači da ćemo živjeti u slobodnijem i prosperitetnijem društvu za sve. Jedini princip kada zahtijevamo prava za sebe jeste da ona ne krše osnovne principe na kojima ovo društvo opstoji - naglasio je reis Kavazović.

Na kraju, reis je podsjetio da nam "niko, osim nas samih, ne može pričiniti ni sreću ni zadovoljstvo! Samo vlastita djela ili nedjela rađaju slatkim ili gorkim plodovima".

- Kao vjernici se nadamo da će se ovo društvo početi voditi nadom, a ne strahom. To s pravom očekujemo od političkih elita. U nadi da će među nama zaživjeti istinsko ibrahimovsko jedinstvo još jednom svim muslimanima čestitam Bajram riječima Bajram šerif mubarek olsun, a svima vama koji ste nam svojim dolaskom uljepšali ovaj dan iskreno se zahvaljujem. Hvala vam i neka vas dragi Bog čuva i blagoslovi - poručio je reis Kavazović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.