MOSTAR

Otvara se restoran u kojem će raditi osobe s invaliditetom

Otvaranjem restorana zapravo se nastoji omogućiti korisnicima Centra da se osjećaju kao jednakopravni članovi društva

Diskriminacija.ba

14.8.2019

U Centru se trude dati šansu  mladima s invaliditetom da se osjećaju kao punopravni članovi društva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Centar "Los Rosales" za djecu i mlade s invaliditetom i poteškoćama u razvoju javna je ustanova koja djeluje na području Mostara i pokriva cijeli Hercegovačko-neretvanski kanton. Centar ima različite segmente djelovanja, a to su predškolski odgoj, osnovna škola, pet radno rehabilitacijskih radionica i rezidentni smještaj. U pripremi je i otvaranje restorana za javnost koji će pružiti mogućnost zapošljavanja mladih s invaliditetom i dati im šansu da se osjećaju kao punopravni članovi društva.

Direktorica Centra Mirna Mezit odlučila se upustiti u ovaj izazov te raditi na konkretnoj inkluziji mladih s invaliditetom, koja, nažalost, u Bosni i Hercegovini često počinje i završava u osnovnoj školi.

- O inkluziji se često priča i naša država je potpisala UN konvenciju o pravima osoba s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ali, nažalost, diskriminacija je jako prisutna. Inkluziju zapravo imaju samo djeca osnovnoškolskog uzrasta. Međutim, kada završe osnovnu školu, onda se pojavljuju problemi i dolazimo pred zid - ističe Mezit.

U Hercegovačko–neretvanskom kantonu djeca s poteškoćama u razvoju nakon završene osnovne škole mogu da biraju dva zanimanja. To su pomoćni krojač te pomoćni kuhar i slastičar.

- Na osnovu toga možemo da spoznamo o kakvoj je diskriminaciji riječ, a da ne pričamo o zapošljavanju tih osoba jer je ta situacija veoma nezadovoljavajuća - kaže ona.

Otvaranjem restorana zapravo se nastoji omogućiti korisnicima Centra da se osjećaju kao jednakopravni članovi društva.

- Među našim korisnicima je mnogo onih koji su završili srednju školu za pomoćnog kuhara i slastičara i otvaranjem restorana ćemo im omogućiti da se osjećaju vrednije i da doprinose društvenoj zajednici kao i svi mi. Oni jako puno toga mogu, ali im samo treba dati šansu - ističe Mezit.

Pokretanje socijalnog poduzetništva implementira nevladino udruženje koje je formirano pri samom centru, uz podršku donatora iz Holandije i poticaj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Aida Jahić, majka dječaka s poteškoćama u razvoju, kaže kako njeno dijete u centru provodi pola dana te da mu kreativne radionice pomažu da se osjeća korisnim. Međutim, kada pomisli na budućnost i mogućnost zapošljavanja njenog sina, ne vidi skoro pa nikakve mogućnosti osim da to bude u ''Los Rosalesu'' ukoliko razvije sistem socijalnog poduzetništva.

- Moje dijete, kao i masa korisnika centra teško da će naći posao jer nema mnogo razumijevanja zajednice, ne samo u Mostaru nego i u čitavoj regiji - kaže Jahić i dodaje kako je otvaranje restorana hrabar potez te se nada da će sličnih inicijativa biti više u Mostaru i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.