DIVAN GEST Za Kurban-bajram stigao najbolji poklon

Kako je gest Srbina iz Banje Luke dirnuo mnoge muslimane

Banjalučanin koji ne želi otkrivati ime, čuvao je Kur’an punih 27 godina, a na Kurban-bajram dao ga je Admiru Čavki

D. Bašić
15.08.2019 20:16

Čavka: Vratiti svetu knjigu tamo gdje joj je mjesto

Foto: Avaz

Banjalučkom džematu u Vrbanji i Vrbanjskoj džamiji Banjalučanin srpske nacionalnosti vratio je prije dva dana primjerak Kur'ana.

On je ovaj primjerak svete knjige pronašao nakon rušenja Vrbanjske džamije 1993. godine i od tada ga je čuvao.  

Banjalučanin koji ne želi da otkriva ime, Kur’an je čuvao punih 27 godina, a na Kurban-bajram vratio ga je Admiru Čavki, koji, također, živi u Vrbanji.

- Spletom niza okolnosti, časna knjiga došla je u ruke Banjalučanina koji ju je sve ove godine čuvao u svom domu. Ovo je, ujedno, jedini pisani trag koji je preživio rušenje džamije 1993. godine - istaknuo je Čavka za “Avaz”.  

Zbog toga, dodaje on, sačuvani Kur’an ima krucijalnu vrijednost za džemat u Vrbanji, odnosno za sve one koji vjeruju u dobra djela.  

- Bolji poklon u povodu Kurban-bajrama nismo mogli da dobijemo. U svakom zlom vremenu postoje oni koji drugačije razmišljaju. Počastvovan sam činjenicom da je upravo u moje ruke vraćen časni Kur'an - kazao je Čavka.

On ističe da će Kur’an vratiti tamo gdje mu je i mjesto - u Vrbanjsku džamiju.

Gest Banjalučanina posebno je dirnuo mnoge vjernike i pokazuje da i u najgorim vremenima ima dobrih ljudi, koji vole svoje i poštuju tuđe.  

- Danas je izražena nada da ovaj primjer neće biti usamljen, jer on svjedoči o toleranciji i suživotu, koji su oduvijek krasili prostore ove zemlje. Ovo je dokaz da možemo da živimo zajedno i da se ne gledamo sa mržnjom - istaknuo je Čavka.

 Vrbanjska džamija izgrađena je u 17. stoljeću. Srušena je 11. maja 1993., a prva je obnovljena džamija na području Banje Luke.

Komentari

NA VRH