REAKCIJE

Osmanović: I nakon 30 dana SDA će tražiti isto

Za njega je jedino rješenje trenutne političke situacije da se svi pridržavaju potpisanih Principa

Adil Osmanović. Arhiv

Fena

16.8.2019

Šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović najavio je da će ova stranka ostati dosljedna potpisanim Principima za uspostavu vlasti i nakon što prođe 30 dana jer oni ne mogu imati rok trajanja.

Za njega je jedino rješenje trenutne političke situacije da se svi pridržavaju potpisanih Principa te da se u tom okviru traži kompromisno rješenje.

SDA, kazao je, ostaje pri stavu da je reducirani Godišnji nacionalni program (ANP) realno rješenje koje može zadovoljiti sve strane u BiH, kao i Brisel, koji insistira da BiH ispoštuje međunarodne obaveze.

- Ukoliko odbije dijalog i kompromis, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik mora znati da ultimatumima, ucjenama i prijetnjama nikada neće postići da entitet diktira volju državi, niti se može postići da Dodik diktira svima drugima u BiH - dodao je Osmanović.

U saopćenju je podvukao da će Dodik, na svaki eventualni pokušaj antidejtonskih aktivnosti, dobiti vrlo jasan odgovor od SDA i međunarodne zajednice koja mu je već poslala jasne signale.

Osmanović ističe da je Dodik odbijanjem da učestvuje na sastanku u organizaciji predstavnika međunarodne zajednice, s ciljem približavanja stavova o pitanju formiranja Vijeća ministara i slanja modificiranog ANP-a, pokazao svima da nema istinsku volju za rješavanjem postojećih zastoja te da mu je stvarna namjera produbiti krizu i nestabilnost.

Kako je dodao, vodeći politiku ultimatuma i ucjena, umjesto politike dijaloga i kompromisnih rješenja, Dodik je direktno srušio Principe o formiranju vlasti, koji je i sam potpisao, uključujući i član 3. koji definira obaveze na putu BiH ka NATO-u.

- Ako potpišete da ćete poštovati Zakon o odbrani i odluke Predsjedništva o Akcijskom planu za članstvo (MAP) to može značiti samo slanje ANP-a u Brisel - jasno je poručio šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.