RAZGOVOR

Grubeša za "Avaz": Nisam za sječu glava u pravosuđu

Uvjeren sam da se Sud neće pokolebati bilo čijim zahtjevom pa makar to bio i zahtjev turskog predsjednika

Grubeša: Niski udarci nisu model za popravljanje stanja. Arhiv

Piše: Senka KURT

17.8.2019

Pravosuđe je najbolji poligon za politikanstvo, za svakoga ko želi doći na naslovnice, TV ekrane, biti u centru pažnje. 

Kaže ovo u razgovoru za “Avaz” ministar pravde BiH Josip Grubeša komentirajući dešavanja u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i špekulacije koje se s vremena na vrijeme pojavljuju.

Sječa glava

- Da je pravosuđe uredu, nije, da ga treba popravljati, treba. Ali, ovako jako i nisko udarati na pravosuđe, to nije model popravljanja stanja. To su politikantske platforme za osobne probitke. Pravosuđe ima probleme, a problemi se moraju rješavati u institucijama, a ne na ulicama i u medijima, među nekompetentnim osobama. Stručnjaci trebaju donositi rješenja - ističe Grubeša.

Dodaje kako, nakon niza propalih pokušaja donošenja zakona o VSTV-u, treba početi raditi i prestati politizirati.

- Treba tražiti modele kako će ljudi u pravosudnim institucijama biti kvalitetniji. Ali, da treba sječi glave, jednih se rješavati da bi druge instalirali, ja ne mogu prihvatiti taj princip – dodaje ministar pravde.

Kao prvi čovjek Ministarstva, ovih dana je na terenu, upravo na lokaciji u Istočnom Sarajevu, gdje bi, kako sada stvari stoje, državni zatvor sredinom iduće godine trebao primiti prve zatvorenike.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku da institucija, a ne samo zatvor počnu s radom 1. avgusta. Nakon toga se ulazi u dugotrajan administrativni proces. Odluka ide u “Službeni glasnik”, a nakon objave se imenuje vršilac dužnosti upravitelja, koji ima zadatak da pripremi sistematizaciju radnih mjesta, a što usvaja Vijeće ministara, objašnjava Grubeša.

Rok za ove poslove je sredina septembra, a ako sve bude u rokovima, prijeći će se na zapošljavanje. Nakon toga slijedi obuka čuvara, ali i psihologa, pedagoga, ljekara.

- Moramo uzeti u obzir da su naši korisnici uglavnom “dugoprugaši”, oni s dužim kaznama, u prosjeku od skoro 12 godina kazne, starije životne dobi. Moramo voditi računa o medicinskom aspektu - dodaje Grubeša.

Čuvari moraju proći ozbiljne obuke, jer je riječ o najzahtjevnijim zatvorenicima. A čuvarima će ovo, kako sada stvari stoje, uglavnom biti prvi posao.

- Nerealno je očekivati da će neko iz entitetskih zatvora doći da radi na državni nivo kad svi znamo da su plaće na entitetskom veće – ističe Grubeša.

Sve je propisano

On nerado širi priču o mogućem izručenju turskih državljana matičnoj zemlji na nedavni zahtjev turskog predsjednika Taipa Redžepa Erdoana. Kaže, procedure su jasne i o tome se nema šta previše raspravljati. 

- Imamo domaće zakone i međunarodne konvencije. Treba ispoštovati to i zaštititi prava tih građana. Odluku donosi Sud, Ministarstvo pravde je samo protočni bojler. Uvjeren sam da se Sud neće pokolebati bilo čijim zahtjevom, pa makar to bio i zahtjev turskog predsjednika, i da će raditi onako kako je propisano – jasan je Grubeša.

Zatvor može primiti i 700 zatvorenika

U državnom zatvoru trebalo bi biti zaposleno 270 čuvara i 300 osoblja.  

- Zatvor je građen da imamo jednog pritvorenika, zatvorenika u ćeliji. Ja sam ostavio mogućnost da budu dvokrevetne i trokrevetne sobe, da kapacitet sa 358 možemo uduplati. Mi možemo imati i 700 zatvorenika – dodaje ministar pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.