RAZGOVOR

Danijel Server: Dodik neće da uvrijedi svoje finansijere u Moskvi

Nadam se da će dogovoreno biti ispoštovano, ali nisam optimista, čini mi se da tu još ima mnogo nekompatibilnosti, kaže Server

Server: BiH treba veliki podsticaj izvana. Agencije

Piše: A. TIRO

19.8.2019

Vanredna sjednica Predsjedništva BiH zakazana je u utorak, 20. avgusta. Predviđeno je da se na sjednici glasa za usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), ali i mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH.  

Mnogo nekompatibilnosti

Ipak, kako je ranije najavio, Milorad Dodik neće glasati za Godišnji nacionalni plan za pristupanje NATO-u. Dodik je kazao da će manji bh. entitet poslije 5. septembra odlučiti kako se dalje ponašati u odnosu na BiH. 

- Oni su to iskomplicirali. Ja ne tražim da se ta tačka povuče s dnevnog reda, ali ću glasati protiv. Čini se da kandidat (za predsjedavajućeg Vijeća ministara) neće proći. Do 5. septembra imaju rok, pa ćemo vidjeti kako dalje - rekao je Dodik.

Jedan od boljih poznavalaca situacije na Balkanu jeste Danijel Server (Daniel Serwer), američki analitičar, profesor na Univerzitetu „Džon Hopkins“ (John Hopkins). On je za "Dnevni avaz" prokomentirao aktuelnu situaciju u BiH.

Nedavni sastanak i dogovor lidera SDA Bakira Izetbegovića, lidera SNSD-a Milorada Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića o formiranju Vijeća ministara ocijenio je pozitivnim, ali i izrazio sumnju da će se provesti sve što je dogovoreno.

- Nadam se da će ono što je dogovoreno biti ispoštovano, ali nisam optimista. Čini mi se da tu još ima mnogo nekompatibilnosti - kaže naš sagovornik.

Bitno članstvo

Server je istakao značaj pristupa Bosne i Hercegovine NATO-u, ali da sumnja da će se to desiti u skorijem periodu. 

- Naravno da je članstvo BiH u NATO-u bitno za sve građane BiH, ali ako je tako, onda se na izborima treba glasati za one političke stranke koje će im to i donijeti, koje će postići rezultate - kaže Server.

Dodaje da ipak nije preveliki optimista, a razlog je Milorad Dodik.

- Milorad Dodik neće učiniti apsolutno ništa da NATO uđe u BiH. To su činjenice, jer ako bi to uradio, onda bi uvrijedio svoje finansijere u Moskvi. Ako griješim, onda me Dodik može vrlo lako demantirati, a to je da zajedno svi predaju ANP - kazao nam je Server.


BiH treba podsticaj izvana

Danijel Server osvrnuo se i na činjenicu da ni 10 mjeseci nakon izbora u BiH još nije formirana vlast. Kako je kazao, razloga za to je više. 

- Bosanskohercegovački parlamentarni sistem, u kombinaciji s dominacijom nacionalističkih stranaka koje su zaštićene Ustavom, onemogućava da se formira vlast. Bosni i Hercegovini treba veliki podsticaj izvana, međunarodne zajednice i SAD - napominje Server.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.