PRIZNANJA

Legendarni Tim Rot dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva

Tim Rot. Agencije

Avaz.ba

19.8.2019

Britanski glumac Tim Rot (Roth) primit će nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati sutra u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen. Rot će prethodno prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala, a ranije istog dana, u 18:00, održat će Masterclass u kinu Meeting Point.

Tim Rot je rođen u Londonu, a trenutno prebiva u Los Anđelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Rot je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu.

Počeo je graditi karijeru u pozorištu, a svoju prvu filmsku ulogu ostvario je u kontroverznom TV filmu "Made in Britain" koji je osvojio nagradu Prix Italia. Odmah nakon toga dobija jednu od glavnih uloga u filmu Majka Leja (Mike Leigh) "U međuvremenu". Rot je nastavio nizati uspjehe ostvarivši uloge u više od petnaest filmova i TV drama uključujući ulogu u filmu "Meta" Stivena Frarsa (Stephen Frears), za koju je osvojio Nagradu Standarda za najboljeg debitanta, kao i uloge u filmovima "Kuhar", "Lopov", "Njegova žena i njen ljubavnik" Pitera Grinveja (Peter Greenaway) i mnogi drugi.

Tim je odrastao uz američke filmove poput "Taksiste i ulice zla", te je oduvijek sanjao o odlasku u Sjedinjene Države, zbog čega je bez oklijevanja prihvatio poziv da u Sjedinjenim Državama promoviše film "Vinsent i Tio (Vincent and Theo). Nedugo potom trajno se seli u Sjedinjene Američke Države gdje nastavlja igrati u nezavisnim filmovima.

Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Kventina Tarantina (Quentin Tarantino) "Psi iz rezervoara" i "Pakleni šund", koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Zbog njegove uloge u filmu "Rob Roy" slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u historiji, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oskar za najboljeg sporednog glumca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.