SARAJEVO Sjednica okončana u rekordno kratkom vremenu

Predsjedništvo BiH bez izjašnjavanja o ANP-u i mandataru za sastav Vijeća ministara

Trudili se da ostanu otvorena vrata za novi dogovor

Fena / Avaz.ba

Željko Komšić

Foto: S. Saletović


11:40

Sjednica Predsjedništva BiH okončana je u rekordno kratkom vremenu. Nije bilo rasprava o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) niti o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH. 

- Zaključke smo donijeli dosta lako. Nije bilo prijepora, rasprava - rekao je Komšić. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao i kako su se svi trudili da ostanu otvorena vrata za novi dogovor. Komšić je napomenuo i kako on i Džaferović nisu željeli glasati protiv imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara za sastav novog Vijeća ministara, jer bi mu time zatvorili vrata za tu poziciju. 

Istovremeno, Predsjedništvo BiH nije željelo da bude preglasavanja u vezi s ANP-om, budući da niko od njih nije promijenio stav o tom pitanju. 

Džaferović i ja bismo glasali vjerovatno za, a Dodik protiv. Onda bi išao vitalni nacionalni interes, pa bi to išlo u Narodnu skupštinu RS i završilo bi kao Pelješki most. Da smo nakon toga glasali o mandataru, onda bismo eliminirali Zorana Tegeltiju - istakao je Komšić. 

Riječ je o krupnoj političkoj odluci, nastavljamo li put ka NATO-u ili ne, rekao je Komšić, navodeći kako je Bosne i Hercegovina na predzadnjoj stepenici na tom putu. 

11:20

U zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu stigli su predsjedavajući Željko Komšić, te članovi Šefik Džaferović i Milorad Dodik. Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, u zgradu su ušli i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić.

Prije sjednice obavljene su konsultacije. 

Dvije sjednice Predsjedništva BiH zvanično su najavljene za danas. Na prvoj, redovnoj, koju je zakazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, trebalo bi se odlučivati hoće li BiH poslati Godišnji nacionalni plan (ANP) za NATO u Brisel. 

Na drugoj, vanrednoj, koju je inicirao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, treba biti razmatrano imenovanje mandatara za formiranje Vijeća ministara.  

S obzirom na važnost tema, jučer je bilo burno u zgradi Predsjedništva BiH. Trajala je svojevrsna diplomatska ofanziva, te održano nekoliko sastanaka.

Ipak, u javnosti je ostalo otvoreno pitanje hoće li sjednica i biti, kakve će se odluke na njima donijeti i hoće li kriza biti nastavljena, jer je Dodik i jučer ponovio da neće prihvatiti ANP, dok je lider SDA Bakir Izetbegović kazao da bez toga nema mandatara. Dodik je ostavio mogućnost otkazivanja vanredne sjednice, dok je Izetbegović kazao da očekuje održavanje obje. 

Ranije su lideri SDA, SNSD-a, kao i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Izetbegović, Dodik i Dragan Čović potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlasti prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

ANP je dokument koji je od BiH zatražio NATO kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu.

Međutim, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bh. entiteta koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Inače, usvajanje ANP-a beskompromisno traži SDA uvjetujući to podrškom imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

  • Zgrada Predsjedništva BiH

    Zgrada Predsjedništva BiH

    Foto: I. Kriještorac


Dva moguća scenarija

Dva su moguća scenarija na današnjim sjednicama Predsjedništva BiH i, generalno, razvoja političke situacije u državi u narednom periodu. Prvi je to da Predsjedništvo na prvoj sjednici usvoji ANP, a na drugoj imenuje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH. U tom slučaju, bile bi potpuno otklonjene sve barijere za formiranje Vijeća ministara BiH. To bi za državu značilo mnogo. Prije svega, imali bismo vlast na državnom nivou, stabilnu političku situaciju i konačno dobre preduvjete za provođenje neophodnih ekonomskih reformi.

S druge strane, ako na prvoj sjednici, eventualno, Dodik odbije podržati ANP, pa i u reduciranoj varijanti, i u tom slučaju bude preglasan, onda će se, vjerovatno, pozvati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. U takvom razvoju situacije, druga sjednica, na kojoj je predviđeno da se predloži mandatar za sastav Vijeća ministara, vjerovatno se neće ni održati.

O zaštiti vitalnog nacionalnog interesa odlučivat će Narodna skupština Republike Srpske, a ako do toga dođe, iz opozicionog SDS-a u manjem bh. entitetu već su obećali da će podržati Dodika.

NA VRH

Podijeli članak na