INTERVJU

Dodik: Nikakav ANP nije usvojen i nemoj mi takvo pitanje postavljati

Za rad novog Vijeća ministara BiH važno pribavljanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije

Milorad Dodik. Sceenshot

Sl. M. / Avaz.ba

18.12.2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da, uprkos tvrdnjama predsjedavajućeg Željka Komšića, "nikakav ANP nije usvojen". 

- Nemoj mi takva pitanja postavljati, šta me briga šta Željko Komšić kaže. Nikakav ANP nije usvojen, ništa nije urađeno, s Kvintom je razgovarano i da sam znao da ćete mi ovo pitanje postavljati dao bih Vam stenogram da vidite da to nije tako - rekao je Dodik gostujući na RTRS-u. 

On je naveo kako će za rad novog Vijeća ministara BiH biti važno pribavljanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije i dobijanje kandidatskog statusa. 

- Ne postoji konsenzus o povećanju PDV-a - rekao je Dodik te ocijenio kako je važno raditi na uvođenju diferencirane stope kako bi osnovne namirnice i oprema za bebe bili dostupniji.


Dodik: Ključ je povećati plaće. Screenshot

Veći prihodi

Posebno je istakao kako je ključno za sve u BiH povećanje plaća.

Dodik ocjenjuje da je nužno u naredne tri godine osigurati povećanje plaća najmanje 30 do 40 posto i zaštititi domaću privredu.

- Time se akumulira veća potrošnja, a to znači i veći prihodi. Ne smijemo ostati na ovom nivou - smatra Dodik.  

Obilježavanje dana RS

Uoči obilježavanja neustavnog praznika dana RS Dodik je poručio da će on biti obilježen svečano, te po prvi put sa aktivnostima u gotovo svakoj opštini Srpske.

Poručio je da Republika Srpska ima pravo da obilježava 9. januar kao datum svog nastanka i da je u tome niko ne može spriječiti, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH kojom je ovaj praznik proglašen neustavnim.

- Bit će obilježen širom općina i gradova RS, gdje će biti organizirane manifestacije - rekao je Dodik za RTRS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.