INTERVJU Uoči sjednice Predsjedništva BiH

Dodik: Nisam se prepao Palmera, ne želim granicu na Drini, 5. septembra ću reći je li sporazum važeći

Principi za formiranje vlasti imaju rok trajanja 30 dana

Sl. M. / Avaz.ba
17.08.2019 09:19

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je priča o NATO-u "izmišljena i podmetnuta" pod priču o formiranju vlasti na nivou BiH kako bi se predstavnicima Srba, koji su dobili apsolutnu većinu na izborima, onemogućilo da budu u zajedničkim institucijama.

Gostujući u programu RTRS-a, Dodik je istakao da je izmišljena i priča o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) za pristupanje NATO-u. 

- To je politička igra čiji je cilj da bude smanjena politička snaga RS, koja jedina funkcionira u skladu s izbornim rezultatima i ima formiranu vlast, svoje predstavnike i političku reprezentaciju na nivou BiH. Hrvati, također, imaju reprezentaciju - rekao je Dodik. 

Sporazum jasan

Dodik je rekao da sporazum o principima za formiranje vlasti na nivou BiH koji su potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA ima rok trajanja 30 dana i da će 5. septembra reći je li važeći. 

- Ali mnoge izjave i tumačenja su njegov vijek trajanja već definirali. Predsjednik SDA Bakir Iztetbegović je rekao da je o reduciranom ANP-u počeo razmišljati tek nakon potpisivanja sporazuma, što govori o njihovom odnosu prema dogovorima u BiH. Sporazum jasno precizira šta treba da bude urađeno i nemam namjeru da ga više tumačim - naglasio je Dodik.

Ne mijenjam mišljenje

Komentirajući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da Dodik često mijenja mišljenje i da je moguće da će tako biti i u vezi s ANP-om, predsjednik SNSD-a je istakao kako je poznat po tome što ne mijenja mišljenje. 

- Ono što smatram da je interes RS odlučno branim u svakoj prilici i na svakom mjestu i nisam spreman da odustanem. Narodna skupština RS je utvrdila politiku vojne neutralnosti i to je za mene obaveza, a ionako smatram da je to ispravno. Rekao sam i na sastanku, kada smo potpisivali sporazum, da akcioni plan nećemo prihvatiti i da na to računaju - rekao je Dodik.

Dodik je dodao kako nije bilo promjene ključnih stavova i pozvao Izetbegovića da pokaže gdje je stav promijenjen. 

- Vodimo razgovore i nekada pokušavamo napraviti kompromis, ali on nikada nije bio na štetu RS. Tokom pregovora o reformi policije bili su gori politički uvjeti nego sada i snažnije prisustvo međunarodne zajednice pa nismo na to pristali. Nećemo prihvatiti ni članstvo, ni put ka članstvu u NATO - kazao je Dodik.

Bošnjaci sigurni u podršku

On je naveo i kako ima u vidu da na to nije spremna ni Srbija.

- Neću da pravim granicu bilo koje vrste na Drini, hoću da ukinem granicu na Drini i sav moj politički život je vezan za to. Dakle, što veća integracija sa Srbijom u svim pitanjima i praćenje u važnim međunarodnim politikama kao što je politika prema NATO-u. Srbija je odlučila da je to vojna neutralnost i mi smo to pratili. Imamo odgovornost prema onome što je utvrdila Narodna skupština i obratit ću joj se ponovo za podršku koja će mi biti neophodna da to radim - kazao je Dodik.

On je istakao kako su Bošnjaci sigurni u podršku međunarodne zajednice te naveo da se onog trenutka kada su Amerikanci rekli da im nije jasan sporazum o principima za formiranje vlasti znalo da će to propasti. 

- Izetbegović je nametao priču da će to stranci izmodelirati, ali moj stav je da smo se dogovorili i da nema nikakvog dodatnog dogovora. Amerikanci su tražili da vide šta je na dnevnom redu (Predsjedništva BiH), ali sam im rekao da oni nemaju šta da se miješaju u sjednice organa. To je direktno miješanje u unutrašnje stvari neke zemlje - kazao je Dodik.

Govoreći o izjavi zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera (Matthew) da BiH treba prihvatiti ANP, Dodik je kazao kako je on dio stare američke administracije koja pokušava koristiti moć Amerike. 

- Ja sam protiv te politike. Nisam se prepao Palmera, jer da jesam, ja bih ili napustio ili promijenio politiku - rekao je Dodik. 

On je ponovio da je zatražio da bude održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi bio imenovan predsjedavajući Vijeća ministara, a da je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić, bez konsultacija, zakazao i sjednicu na kojoj je posljednja tačka dnevnog reda ANP.  

Komentari

NA VRH