HAG

Mićo Stanišić robija u Poljskoj

Stanišić je, tokom ratnog perioda, bio i ministar unutrašnjih poslova RS

Mićo Stanišić. ICTY

S. N.

20.8.2019

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT) Karmel Ađijus (Carme Agius) odlučio je da osuđeni ratni zločinac Mićo Stanišić kaznu odsluži u Poljskoj.

Kako je saopćeno iz MICT-a u Hagu, Stanišić je 30. juna 2016. osuđen na 22 godine robije zbog ratnih zločina koje je počinio tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

On je već transferiran u jedan od poljskih zatvora.

- Ovim dopisom donosim odluku da da će Mićo Stanišić izdržavati kaznu u Republici Poljskoj;

Pozivam sekretara da zvanično zatraži od vlade Republike Poljske da provede kaznu izrečenu Stanišiću i da, ukoliko vlada Republike Poljske prihvati ovu molbu, obavijesti Stanišića o tome i poduzme sve potrebne mjere da omogući Stanišićev transfer čim to bude mogla da izvede;

Nalažem, na osnovu pravila 127(C) Pravilnika, da Stanišić ostane u pritvoru Mehanizma dok čeka transfer u Republiku Poljsku i

Upućujem sekretara da ukine povjerljivi status ovog naloga i ponovo ga distribuira kao javni podnesak čim Stanišićev transfer u Republiku Poljsku bude okončan - naveo je Ađijus u svojoj odluci.

Stanišić je, tokom ratnog perioda, bio i ministar unutrašnjih poslova RS. Osuđen je i zbog ubistva 25 civila u Bijeljini. Među masakriranima je bilo i djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.