Ratni zločinac upućen na izdržavanje kazne

Mićo Stanišić robija u Poljskoj

Stanišić je, tokom ratnog perioda, bio i ministar unutrašnjih poslova RS

S. N.
20.08.2019 11:34

Mićo Stanišić

Foto: ICTY

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT) Karmel Ađijus (Carme Agius) odlučio je da osuđeni ratni zločinac Mićo Stanišić kaznu odsluži u Poljskoj.

Kako je saopćeno iz MICT-a u Hagu, Stanišić je 30. juna 2016. osuđen na 22 godine robije zbog ratnih zločina koje je počinio tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

On je već transferiran u jedan od poljskih zatvora.

- Ovim dopisom donosim odluku da da će Mićo Stanišić izdržavati kaznu u Republici Poljskoj;

Pozivam sekretara da zvanično zatraži od vlade Republike Poljske da provede kaznu izrečenu Stanišiću i da, ukoliko vlada Republike Poljske prihvati ovu molbu, obavijesti Stanišića o tome i poduzme sve potrebne mjere da omogući Stanišićev transfer čim to bude mogla da izvede;

Nalažem, na osnovu pravila 127(C) Pravilnika, da Stanišić ostane u pritvoru Mehanizma dok čeka transfer u Republiku Poljsku i

Upućujem sekretara da ukine povjerljivi status ovog naloga i ponovo ga distribuira kao javni podnesak čim Stanišićev transfer u Republiku Poljsku bude okončan - naveo je Ađijus u svojoj odluci.

Stanišić je, tokom ratnog perioda, bio i ministar unutrašnjih poslova RS. Osuđen je i zbog ubistva 25 civila u Bijeljini. Među masakriranima je bilo i djece.

Komentari

NA VRH