UPOZORENJA Hoće li i FBiH po uzoru na RS zabraniti solarij maloljetnicima

Zbog preplanulog tena sve više oboljelih od raka kože

Ultraljubičaste zrake veoma su štetne za kožu i oči, a pretjerano izlaganje uzrokuje karcinom i melanom kože, kaže dermatologinja Velagić

A. Čengić

Dermatolozi konstantno upozoravaju na štetnost korištenja solarija

Foto: Ilustracija


Maloljetnici u Republici Srpskoj ne smiju više ići u solarije! Novim Zakonom o neionizirajućem zračenju, koji je usvojila Vlada RS, mlađima od 18 godina od jula je zabranjeno izlaganje umjetnim izvorima ultraljubičastog zračenja u kozmetičke svrhe.

Mlađe djevojke

Federacija BiH i Brčko distrikt još nemaju ovakav zakon, ali se može očekivati da će slične mjere uskoro biti propisane s obzirom na to da dermatolozi konstantno upozoravaju na štetnost korištenja solarija zbog sve više oboljenja kože.

Prije ljetne sezone, uvijek su velike gužve u salonima ljepote koji nude korištenje solarija, iako godišnje u svijetu od malignog melanoma oboli više od 130.000 osoba, a više od 66.000 ih umre.

Uprkos stalnim upozorenjima dermatologa o štetnosti UV zračenja, preplanuli ten i dalje je bitniji od same brige za zdravlje, posebno kod mlađih djevojaka.

Na štetnosti po kožu upozorava i dermatologinja Zejna Velagić, koja podržava odluku Vlade RS te se nada da će se isti zakon usvojiti i u ostatku zemlje.

- Ultraljubičaste zrake veoma su štetne za kožu i oči, a pretjerano izlaganje uzrokuje karcinom i melanom kože. Oštećenje kod maloljetnih osoba se pamti i rizik od nastajanja melanoma ili karcinoma raste. Zbog toga je najbolje zaštiti kožu od sunca, ali i poslije punoljetstva - rekla je Velagić.

  • Velagić: Koža pamti

    Velagić: Koža pamti

    Foto: Avaz


Rijetke posjete

S druge strane, iz sarajevskih solarij-salona tvrde da ih veoma rijetko posjećuju maloljetne osobe.

- Kod nas uglavnom dolaze osobe koje su punoljetne. Najviše imamo mušterija koje imaju od 22 do 30 godina. Ako se solarij koristi kontrolirano, ne može biti problema - kazali su iz salona.

Nema registra

U RS godišnje od melanoma oboli skoro 50 osoba. Za Federaciju BiH nema registra. 

Više o temi Solarij

OPASNOSTI
Hoće li solarij biti zabranjen
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na