KOMENTAR DANA

Parada jeftinog populizma

Pametnom narodu ne treba posebno objašnjavati ko je u priči o Paradi ponosa u Sarajevu opasan i štetočina

Fadil Mandal. Arhiv

Fadil MANDAL

24.8.2019

Nisu se do kraja ni spustile zavjese glamuroznog Sarajevo Film Festivala, koji je u svijet još jednom poslao sliku kosmopolitskog grada, otvorenog uma i slobodnog duha, a iz njegovih političkih suterena izvirili su ksenofobija i kratkovidost klasične balkanske provincije.

Narod i pravda, stranka Elmedina Konakovića, kojem, dok je pod omamljujućim reflektorima SFF-a koračao crvenim ćilimom, očito nisu smetali umjetnici koji otvoreno propagiraju vlastitu pripadnost LGBT populaciji, zatražila je od organizatora Parade ponosa da otkažu svoj septembarski defile ulicama Sarajeva.

U saopćenju punom jeftinog populizma, Narod i pravda procjenjuje da bi šačica miroljubivih homoseksualaca i drugih članova LGBT zajednice javnim manifestiranjem svoje seksualne orijentacije mogla pogoršati sigurnosnu situaciju u glavnom gradu!?

Konakovićeva stranka pri tome čudoredno izražava zabrinutost za moguće reakcije i konzervativne osjećaje većinskog muslimanskog stanovništva u Sarajevu.

Osim što ostaje otvoreno pitanje ko je i kada Konakoviću dao certifikat da određuje šta je dobro, a šta loše za mentalno zdravlje građana Sarajeva, žalosno je da u Narodu i pravdi ne vide da ovakvi homofobni ispadi idu naruku politikama i pojedincima iz našeg najbližeg okruženja koji već decenijama po svijetu pokušavaju da i Sarajevo i Bosnu prokažu kao tamni vilajet, stanište netolerancije, mržnje i zle krvi.

Povijest Sarajeva svjedoči da ono takvo nikad nije bilo i pored teških izazova, kojih nije manjkalo. Zato pametnom narodu ne treba posebno objašnjavati ko je u priči o Paradi ponosa u Sarajevu opasan i štetočina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.