RAZGOVOR

Nermin Džindić: Intervenirali smo 1.600 puta u Vijeću ministara

Ne možemo da svaka tri mjeseca dolazi neka presuda i uzima nam milion, dva, tri iz budžeta

Džindić: U Tuzli će na proljeće biti veliko gradilište. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

24.8.2019

Kroz stečaj ćemo napraviti reorganizaciju firme “Vitezit” i očistiti stare dugove, a ne da im više svaka tri mjeseca dajemo po milion-dva maraka iz budžeta. Kazao je to u razgovoru za “Avaz” Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, nakon što je Vlada u četvrtak dala saglasnost da ovo preduzeće Viteza ode u stečaj.

Bez pomaka

- To su sve tužbe radnika za prethodni period. Dakle, sami radnici tim tužbama, u suštini, tjeraju firmu u stečaj. Ne možemo više da svaka tri mjeseca dolazi neka presuda i uzima nam milion, dva, tri. U nepunih šest godina dali smo skoro tri miliona KM samo za te presude. Upravo da ne bi otišli u stečaj. Dali smo još 15 miliona KM po raznim osnovama, za projekte, grantove, uvezivanje staža. To je 18 miliona, a ne vidimo pomak. I dalje imamo tužbi – kaže Džindić.

Dodao je da im ne predstavlja problem da li je firma u stečaju ili ne zato što ona nastavlja raditi.

Govoreći o Bloku 7 Termoelektrane Tuzla, koji je najveća poslijeratna investicija u BiH, teška 1,5 milijardi KM, Džindić je istaknuo da prve mašine na teren trebaju izaći za 15 dana do mjesec. Dodao je da je u međuvremenu stigla i saglasnost za građenje Ministarstva prostornog uređenja FBiH tako da sve ide kako treba.

Spora realizacija

Kritizirao je i sporost u realizaciji cijelog projekta.

- Vijeće ministara BiH je, nakon 1.600 intervencija, konačno dalo to pismo, koje ništa ne znači nama, ni proceduralno ni zakonski, nego znači samo kineskim partnerima, da vide da je i dalje opredjeljenje državne Vlade da podržava taj projekt. Sada su na redu pripremni radovi. Godinu se borimo s tim. Imali smo problema sa žalbama, tužbama, bilo je mnogo prijavljenih... “Elektroprivreda BiH” konačno je prije petnaestak dana dodijelila ugovor, na šta opet ima žalba. Ali, prema informacijama iz “Elektroprivrede”, nema osnove za nju i čekamo da se u narednih desetak dana i to završi i da se za petnaestak dana potpiše ugovor – rekao je Džindić.

Naglasio je da će pripremni radovi trajati godinu, teški su skoro 18 miliona KM, te da oni, u suštini, znače početak gradnje Bloka 7.

- Nadam se da ćemo na proljeće imati veliko gradilište u Tuzli – dodao je Džindić.

quote
<p>Naglasio je da su davali saglasnost i za “Binas” te da se namjenska industrija jeste izuzimala iz procesa stečaja, ali i da “Vitezit” ne radi za namjensku industriju nego za privredu. </p>

Deset posto iznad plana

Ova godina će, kad je riječ o namjenskoj industriji, sigurno završiti sa desetak posto iznad planirane proizvodnje, kazao je Džindić.

- Ono što je novo je da radimo na novom programu kontrole i nadzora novih projekata. Taj program će biti završen do kraja godine. Naime, sve firme se, od Ministarstva i Direkcije za namjensku proizvodnju, sad kontroliraju i nadziru direktno putem linka na koji će direktori firmi postavljati ono što su uradili po zadanom projektu – rekao je Džindić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.