AKTUELNO Niko iz uprave Centra nije ponudio pomoć

Ekskluzivno za "Avaz": Trener Respekta otkrio šta se kobne noći dešavalo u "Ajdinovićima"

Najkritičnija bila djevojčica iz Slovenije

N. Čeremidžić

Nakon što se u noći sa srijedu na četvrtak dvadesetak djece otrovalo u Sportsko-rekreativnom centru (SRC) "Ajdinovići", u javnosti su se pojavile razne verzije o tome šta je izazvalo mučninu i povraćanje kod djece. Činjenica je da su dječaci Rukometnog kluba Respekt i djevojčice košarkaškog kluba iz Slovenije počeli povraćati oko pola sata poslije ponoći, kazao je za "Avaz" trener RK Respekt Ermin Krajišnik, koji je imao potrebu ispričati šta se zaista desilo u "Ajdinovićima".

- Čuo sam neku gungulu u hodniku. Ustao sam i vidio na kraju hodnika tri ili četiri dječaka kako povraćaju u kante za smeće. Pokušavao sam da im pomognem, ali onda ih je još nekoliko počelo povraćati, a imali su i stomačnih problema. Sjetio sam se i pozvao Dom zdravlja u Olovu, odakle su mi, nakon što sam im sve objasnio, poslali vozilo. Prvu grupu prebacili smo u zdravstvenu ustanovu u Olovo - ispričao je Krajišnik.

U prvoj grupi koja je prevezena bila je i djevojčica iz Slovenije, koja je, kako je saznao u Domu zdravlja, bila najugroženija. Iz Olova su djeca poslana u Klinički centar u Sarajevu.

- Kada sam se vratio u "Ajdinoviće", na vratima me čekala druga grupa dječaka, koji su u međuvremenu počeli povraćati i imali su iste simptome. Otišao sam do objekta gdje je smještena uprava Centra da tražim pomoć, ali nikoga nije bilo - žali se Krajišnik.

To i jeste ono, kako je kazao, što ga najviše boli, jer smatra da je bila obaveza i odgovornost uprave da se brinu o djeci i da pomognu, jer nije postojala mogućnost da su se djeca otrovala hranom koju su unijela u Centar, kako se kasnije pričalo.

Prema njegovim riječima, komentari koji kruže među građanima i po društvenim mrežama da je on, kao trener, na neki način odgovoran, nemaju nikakvo uporište.

- Mi smo došli u ponedjeljak u "Ajdinoviće", a djeca su počela povraćati u srijedu po noći. Bitno je napomenuti da se nisu otrovali samo dječaci Respekta nego i djevojčice iz Slovenije. Također, bitno je naglasiti da djeca nisu mogla izaći van Centra i kupiti nešto. Nije tačno to što kažu iz uprave Centra da su se djeca prežderala, pa hladna voda, to nije tačno ništa - pojašnjava Krajišnik. 

NA VRH

Podijeli članak na