PRAVOSUĐE

Počinju suđenja za ratovanja u Ukrajini i Siriji: Gavrilo Stević i Ibro Ćufurović na optuženičkoj klupi

Nakon ljetne pauze

U Sudu BiH suđenja naredne sedmice. Arhiv

Fena

25.8.2019

Suđenje za ratovanje u Ukrajini po optužnici koja Gavrila Stevića tereti za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama u toj zemlji, počinje naredne sedmice U Državnom sudu.

Stević se tereti da je tokom 2014. preko graničnog prijelaza iz BiH otišao u Beograd, odakle je s Međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla" otputovao u Moskvu, a zatim u Rostov i područje Luganjska u Ukrajini.

U optužnici se navodi da se Stević na tom području kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice "Jovan Šević", koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

- U okviru navedene jedinice zadužio je oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti, do kraja septembra 2014. godine - navodi se u optužnici.

Iako je Sud BiH protiv njega početkom aprila potvrdio optužnicu, Stević je krivicu za ratovanje u Ukrajini negirao tek sredinom jula ove godine.

Iduće sedmice u Sudu BiH trebalo bi početi i suđenje Ibri Ćufuroviću, koji se tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji, javlja BIRN BiH.

Ćufurovića optužnica tereti da je 21. aprila 2014. iz BiH otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama takozvane Islamske države (ISIL).

- Optuženi je na navedenom području bio sve do 20. aprila 2019., gdje je zajedno s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji s istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u jedinici "Bejt Komandos", koja je kasnije promijenila ime u "El Aksa" - navodi se u optužnici protiv Ćufurovića.

On se nalazi u pritvoru koji mu je odredio Sud BiH zbog opasnosti od bijega nakon što je u aprilu ove godine izručen kao prva osoba nakon pada ISIL-a, a za njim je u decembru 2015. bila raspisana međunarodna potjernica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.