SUD BIH

Ćufuroviću potvrđeno četiri godine zatvora za ratovanje u Siriji

Ćufurović je u aprilu 2019. deportovan iz Sirije, a Tužilaštvo je optužnicu protiv njega podiglo u julu iste godine

Borio se na strani takozvane “Islamske države”. Arhiv

Avaz.ba

8.5.2020

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Ibro Ćufurović osuđen na četiri godine zatvora zbog organiziranja terorističke grupe, odnosno ratovanja u Siriji.

- Sud je otpremio drugostepenu presudu kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužilaštva, optuženog Ibre Ćufurovića, kao i njegovog branioca, te je potvrđena presuda - navedeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Prvostepenom presudom iz decembra 2019. Ćufurović je osuđen na četiri godine zatvora nakon što je priznao da je 21. aprila 2014. napustio BiH i otputovao u Tursku odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom u namjeri da se bori na strani takozvane “Islamske države” organizovane na teritoriju Sirije i Iraka.

Prema navodima Tužilaštva, Ćufurović je pod imenom Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.


Apelaciono vijeće je odbilo žalbe stranaka u postupku. Arhiv

Ćufurović je u aprilu 2019. deportovan iz Sirije, a Tužilaštvo je optužnicu protiv njega podiglo u julu iste godine, dok je on ranije priznao da je 2014. i 2015. godine ratovao u Siriji, da je bio na stražama i u jedinicama kao i da je kao civil uhvaćen sa porodicom na granici sa Turskom 2016. godine.

Tužilaštvo je u žalbi zatražilo da se Ćufuroviću izrekne kazna u dužem trajanju uz obrazloženje da se radi o “prvom bosanskohercegovačkom državljaninu koji je do kraja bio na ratištu u Siriji i aktivno djelovao u snagama ISIL-a”.

Odbrana Ćufurovića je zatražila da se preinači prvostepena presuda, te da se izrekne kazna zatvora u kraćem trajanju, dok je sam optuženi predložio da mu se u izrečenu kaznu uračuna i vrijeme provedeno u vojnom zatvoru u Siriji.

Apelaciono vijeće je odbilo žalbe stranaka u postupku, te Ćufuroviću potvrdilo kaznu od četiri godine zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.