'AVAZ' U POSJETI

Žive muke: Zatvorski čuvari lude, jer su osuđenici tokom seksa glasni

Sobe u kojima se upražnjavaju slobodne posjete sadrže sve kao i one u nekom motelu, uključujući bračni krevet i toalet

Ljubavne sobe u KPZ Zenica. Avaz

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

28.8.2019

Ako pitate bilo kojeg robijaša čemu se najviše raduje, kao iz topa će vam odgovoriti – slobodnim posjetama! O čemu se radi? Riječ je o posjetama ljubavnih partnera, djevojke s kojom su prije odlaska u zatvor bili u vanbračnoj zajednici ili supruge, tokom koje imaju mogućnost da vode ljubav, odnosno seks. 

Priložiti dokaz

Prethodno osuđenik mora najaviti dolazak partnera te priložiti dokaz da su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici. Takav je slučaj i u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici. Ekipa „Avaza“ je imala privilegiju da zaviri u ljubavna gnijezda zeničkog zatvora.

Kako smo se uvjerili, radi se o sobama koje su izolovane od ostalih ćelija. Sobe u kojima se upražnjavaju slobodne posjete sadrže sve kao i one u nekom motelu, uključujući bračni krevet i toalet.

- Evo, vidte, imaju sve uslove, pa da se poslije i istuširaju – pričaju naši domaćini.

Komotna situacija

Da sve ne bi bilo tako idealno, pobrinuli su se zatvorski stražari, koji stoje ispred vrata soba i budnim okom prate da neko, eventualno, ne zlupotrijebi trenutnu nešto komotniju situaciju nego inače. Kako nam pričaju domaćini, nekada to nije nimalo lagodan posao, jer nerijetko „gori i pršti“ na sve strane.

- Nekada budu toliko glasni, da je to neizdržljivo – u šali nam govore zatvorski čuvari.

Kategorija osuđenika sve diktira

Kategorije osuđenika sve digtiraju iza zatvorskih zidina pa tako i slobodne posjete. Tako osuđenik A kategorije ima pravo na dva i po sata dva puta mjesečno. Osuđenik B kategorije ima pravo dva sata jednom mjesečno. Osuđenik C kategorije mora se zadovoljit sa sat vremena jednom mjesečno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.