PROGNOZA

Naredne sedmice osvježenje uz kišu

Temperature u septembru bit će nekoliko stepeni iznad prosjeka, kaže Majstorović

Bit će potrebne jakne i kišobrani. Ilustracija

Piše: A. PAPIĆ

1.9.2019

Nakon sunčanog avgusta s iznadprosječnim temperaturama, početak septembra obilježit će kiša i niže temperature, najavljuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Tako će nam, umjesto laganije odjeće, narednih dana biti potrebni jakne, ali i kišobrani, jer će se do kraja sedmice zadržati padavine.  

- Pogoršanje vremena najprije se očekuje u zapadnim dijelovima, a potom će se proširiti i na ostatak zemlje. I u utorak će biti dosta padavina, ali i grmljavine – navode iz Zavoda.

Kako sedmica bude odmicala, temperature će i dalje padati. Od srijede jutarnje temperature bit će od 12 do 17, a maksimalne dnevne neće prelaziti 26 stepeni.

Meteorolog Željko Majstorović za „Avaz“ je rekao da će temperature u septembru biti nekoliko stepeni iznad prosjeka.

- Prva polovina septembra bit će promjenljiva. Ipak, možemo očekivati puno više sunčanih dana nego onih s padavinama. Temperature mogu ići i do 25 stepeni, a povremeno i više – naveo je Majstorović.

Prognoza za jesen

Meteorolozi poznate svjetske stranice „AccuWeather“ najavili su da Balkan očekuje jesen s temperaturama ispod prosjeka. Potencijalni prodor hladnog zraka sa sjevera i istoka u kasnoj sezoni donijet će prijetnju obilnijeg snijega iz Mađarske i Rumunije u BiH i Srbiju.

- Često nevrijeme vjerovatno će imati negativan utjecaj na poljoprivredu u cijeloj regiji - navode iz „AccuWeathera“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.