ZDRAVSTVO

Medicinari u Sarajevu od danas su u generalnom štrajku

Vlada nam nije ponudila apsolutno ništa, kaže Edo Selimić

Sindikat traži potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. Arhiv

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

2.9.2019

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo od danas od 7:30 sati su u generalnom štrajku. Trajat će, kako su kazali, do postizanja dogovora s Kantonalnom vladom.

Sindikat traži potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji je istekao 7. novembra prošle godine.

Zdravstveni radnici su poručili da će uraditi zakazane operacije, no da neće primati nove pacijente u proceduru, sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Danas u Sarajevu štrajkuje samo jedan od dva sindikata medicinara. U štrajk nije uključen Sindikat doktora stomatologije i medicine.

Iz Sindikata tvrde da je zdravstvo u teškoj situaciji te da je veliki problem deficit kadrova. Iz Vlade Kantona Sarajevo rekli su da je Sindikat odbio stari ugovor, koji mu je bio ponuđen. Umjesto plaća, sredstva će ulagati u poboljšanje usluga, navodeći da štrajk najavljuju administrativni radnici i medicinski tehničari, ali ne i ljekari, te da građani neće biti ugroženi.

- Vlada nam nije ponudila apsolutno ništa - rekao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Edo Selimić.

Istakao je da je bivši direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Samir Turković ponudio radnicima povećanje satnice sa 2,60 na 2,80 KM, što predstavlja godišnje usklađivanje troškova života s najnižom neto plaćom.

- Mislim da je važno istaći da smo mi sredstva koja oni sada traže usmjerili u poboljšanje zdravstvene zaštite, u programe liječenja teško oboljele djece, invalida, liječenje u inozemstvu. Mi ove godine zapošljavamo 336 novih radnika i 130 za sljedeću godinu - izjavila je povodom toga ministrica zdravstva KS Amela Softić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.