BANJA LUKA

Novi sastanak Dodika i Ivancova: Izmišljeno pitanje plana za NATO koje opstruira formiranje vlasti

Vidljivo da je sporazum opstruiran, a vjetar u leđa opstrukciji daju oni koji nisu zadovoljni

Ivancov i Dodik. Arhiv

Srna

2.9.2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Banjoj Luci s ambasadorom Rusije BiH Petrom Ivancovom.

Ovo je jedan od brojnih sastanaka Dodika i Ivancova u ovoj godini. 

Sastanak je održan u Dodikovom kabinetu u Banjoj Luci.

Kako je rečeno nakon sastanka, razgovarano je o neformiranju vlasti na nivou BiH. 

Dodik je izjavio da je današnji sastanak dio redovnih konsultacija i unapređenje bilateralnih odnosa s Ivancovom. Naveo je da je politička situacija bila nezaobilazna tema razgovora te je konstatirano da se neophodno usmjeriti na ekonomska i pitanja iz privrede.

Dodik je rekao da je izmišljeno pitanje plana za NATO koje opstruira formiranje vlasti.

- Vidljivo je da je sporazum opstruiran, a vjetar u leđa opstrukciji daju oni koji nisu zadovoljni. Hoćemo da uđemo u vlast i ispoštujemo volju srpskog naroda. Ovih dana čuju se razne interpretacije da u vlast mogu i drugi, ali to nije adekvatno predstavljanje naroda. Sve što nije volja srpskog naroda, Republika Srpska će odgovoriti na adekvatan način - kazao je Dodik.

Dodao je da će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati stanje i tražiti dijaloge s adekvatnim sagovornicima.

- Legitimno pravo Skupštine je da vrati nadležnost i da se s Federacijom i druga dva naroda o tome razgovara. Nismo spremni da uđemo u vojne saveze, nego imamo svoj autentičan pristup tome - rekao je Dodik. 

Petar Ivancov je kazao da Rusija daje bezuvjetnu podršku ekonomskoj saradnji s RS te da su zainteresirani da ruski investitori uspješno rade u RS.

Kada je riječ o implementaciji izbornih rezultata, smatra da se taj posao trebao uraditi u skladu s Dejtonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda.

- Dejtonski princip podrazumijeva da pobjednici iz svih naroda učestvuju u formiranju vlasti. Dakle, tri vodeće stranke i u skladu s pravilima predsjedavajući Vijeća ministara treba da bude Srbin, i to treba biti ispoštovano - kazao je Ivancov.

On je naveo da, kada je u pitanju formiranje vlasti, suprotni stavovi trebaju biti stavljeni po strani, jer skoro godinu je BiH bez Vijeća ministara, što blokira ekonomske reforme i pravosuđe.

- Postoje rješenja za situaciju, a to je ono što je potpisano 5. avgusta - rekao je Ivancov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.