ASOVI

Boris Živković za "Avaz": Emir Spahić je veliki borac

Zna on da sam ja uz njega i da mu želim svu sreću, rekao je ovaj Živiničanin

Spahić i Živković: Veliki prijatelji. Arhiv

Goran Šumar

3.9.2019

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske Boris Živković (43) minuli vikend proveo je u našem glavnom gradu, gdje ga je ponovo dovela lopta. U subotu je na Grbavici gledao 139. vječiti derbi, a u nedjelju je planirao u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu posjetiti prijatelja Emira Spahića koji je imao saobraćajnu nesreću, ali to nije uspio.


Uspješan oporavak


- Sve nas iz nogometa je snažno pogodila Spahina nesreća. Užas, nemam riječi. Nisam do njega uspio doći telefonom, a saznao sam da posjete nisu moguće. Vjerujem da će mu povrede biti uspješno sanirane i da će sve biti u najboljem redu. Treba vjerovati i bit će sve dobro – nada se Živković.

Kako kaže, Spahić je njegov veliki prijatelj i uvijek će biti tu za njega.

- Zna on da sam ja uz njega. Samo da se što prije oporavi, a ako mu bilo šta treba, tu sam. Ne sumnjam da će i iz svega ovoga izaći kao pobjednik. On je veliki borac, tako da se ne bojim za njega, bez obzira na sve što mu se desilo – kaže nekadašnji fudbaler Sarajeva.

Prevelike emocije 


Kada je u pitanju 139. vječiti derbi, ističe da su prevelike emocije s obje strane terena zasjenile neke druge stvari koje bi, kako kaže, trebale krasiti igru.

- Bio je to klasični gradski derbi, s previše emocija, tako da je igra bila rastrgana ili razbacana – haj'mo reći, nasilu se nešto pokušavalo. Međutim, super je što je na jednoj takvoj utakmici postignuto sedam golova - analizira Živković.

S obzirom na to da s bivšim saigračima iz reprezentacije Hrvatske Goranom Vlaovićem i Mariom Stanićem ima menadžersku agenciju, logično pitanje je koga je snimao na Grbavici?

- Nisam nikoga posebno. Jednostavno, htio sam da vidim jednu veliku utakmicu, najveću u Bosni, odnosno s kakvim igračkim kadrom raspolažu ljuti gradski rivali. Ipak, ono što privlači mene ili inozemne klubove su mladi igrači. Ne samo u Bosni, nego i na Balkanu, moraju se promijeniti klupske politike ako klubovi misle prodavati igrače u ozbiljne klubove kako bi od toga mogli dobro živjeti - napominje bivši reprezentativac Hrvatske, koji je svjestan da klubovi traže rezultat i tako imaju više iskusnijih igrača.

Iz lične karte

Boris Živković rođen je 15. novembra 1975. godine u Živinicama. Međutim, već kao talentirani kadet je došao u FK Sarajevo, gdje je počeo put ka fudbalskim visinama.

U igračkoj karijeri, između ostalih klubova, igrao je za Bajer Leverkuzen, Portsmut, Štutgart, Keln, Hajduk...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.