AVANTURISTI

S ekspedicija se svi vraćaju kao bolji ljudi

Do sada se popeo na sve značajnije vrhove BiH i Crne Gore, kao i na najviši vrh Austrije te Monblan

Bečković: Neopisiv osjećaj. Društvene mreže

Piše: D. Pašalić

6.9.2019

Sarajlija Senad Bečković, biciklista i zaljubljenik u takozvane outdoor sportove, s još troje kolega iz BiH 22. avgusta je osvojio najveću planinu u Iranu, Damavand, čiji je vrh visok 5.671 metar.

Uživanje u pogledu

Završni uspon trajao je osam sati, a učestvovalo je 12 planinara iz pet zemalja. S Bečkovićem su iz BiH bili Senada Smajilović, Zijad Zimić i Almir Junuzović.

- Damavand je uspavani vulkan, s puno sumpornog isparavanja i iznad 5.000 metara nadmorske visine zaista je teško penjati bez neke makar i improvizirane maske. Osjećaj pristupa vrhu ne može se opisati. Uvijek je poseban i emotivan trenutak kada podignete državnu zastavu na vrhu - govori Bečković.

Do sada se popeo na sve značajnije vrhove BiH i Crne Gore, kao i na najviši vrh Austrije, ali i Monblan, koji mu je bio najveći izazov.

- Kao dijete sam maštao i sanjao o njemu i 2017. godine uspio sam ga osvojiti. Mnogi koji se ne bave alpinizmom nazivaju nas „osvajačima beskorisnog“, a mi ih pozivamo samo da probaju, pa bar za početak izađu na vrh Trebevića i uživaju u pogledu na sve strane. S ekspedicija se sigurno svi vraćaju kao bolji ljudi, jer gore shvatite da je bitno samo da je neko čovjek i ništa više - kaže Bečković.


Ekspediciju činilo 12 planinara iz pet zemalja. Društvene mreže

Cilj je Akonkagva

Planinarstvom se bavi od djetinjstva, a alpinizmom od 2014. godine. Otkrio je da se planira što bolje spremiti kako bi krajem januara 2020. krenuo put Anda i najvišeg vrha, Akonkagve, na 6.992 metra nadmorske visine.

- To je najviši vrh južne hemisfere i najviši vrh na svijetu izvan masiva Himalaje. Njegovih skoro 7.000 je ekvivalent Himalajima od 8.000 po nedostatku kisika - zaključuje on.


Spasili život Iranki

Bečković posebno ističe da su ekspediciju na Damavand krasili dobro drugarstvo i međusobna podrška, što se na kraju najviše pamti.

- Bitno je cijelo putovanje, a ne samo uspon kao krajnji cilj, jer niko ne može garantirati da ćete se i popeti. Ova ekspedicija posebno će ostati upamćena po akciji spašavanja, gdje smo brzom reakcijom i pomoći spasili život mladoj Iranki, koju je visinska bolest bukvalno pokosila i bila je totalno dezorijentirana - govori on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.