REAKCIJE

SIPA provjera neovlašteni ulazak u prostorije Parlamenta BiH

Parlament BiH: Sve će se ispitati. Avaz Arhiv

Srna / Avaz.ba

5.9.2019

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) primila je informaciju Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH u vezi s neovlaštenim ulaskom u prostorije Parlamenta BiH i provjerava dostavljene informacije, potvrđeno je Srni u ovoj agenciji.

U SIPA-i napominju da policijski službenici poduzimaju sve potrebne mjere i radnje u vezi s provjerom dostavljenih informacija, o čemu su prethodno informirali Tužilaštvo BiH.

Kolegij Sekretarijata zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH prethodno je zatražio angažman SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Obavještajno-sigurnosne agencije zbog ulaska radnika nepoznatog preduzeća u zgradu Parlamenta i zamjene opreme u parlamentarnim salama.

Sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Kenan Vehabović izjavio je ranije Srni da je na sjednici Kolegija Sekretarijata, koja je održana 26. avgusta, zaključeno da SIPA-i bude upućena informacija o utvrđenom činjeničnom stanju u vezi s tim slučajem, uz zahtjev da ova agencija postupi u skladu sa svojim nadležnostima.

Navodeći da postoji uputstvo Zajedničkog kolegija Predstavničkog i Doma naroda o korištenju sala i prostora Parlamentarne skupštine BiH, Vehabović je precizirao da je jasno definirano da je odlučivanje o korištenju sala Parlamenta u nadležnosti Kolegija Sekretarijata i da se odluke donose konsenzusom.

On je dodao da u ovom slučaju niko ništa nije tražio niti obavijestio Sekretarijat, da ne znaju ni ko je ulazio, niti kakvu je opremu unio i šta radio u prostorijama Parlamentarne skupštine.

Za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora radnici nepoznatog preduzeća ušli su u zgradu Parlamenta bez saglasnosti Sekretarijata ove institucije i zamijenili opremu iz parlamentarnih sala te ulazili i u druge prostorije.

Promjene su uočene kada su zaposleni u IT sektoru došli s godišnjeg odmora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.