SARAJEVO Kriza u BiH već 10 mjeseci

Ubijedite Dodika: Džaferović i Komšić odbili sastanak sa Hanom

Žurnal

Han, Komšić i Džaferović: Nije došlo do sastanka

Foto: Arhiv


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović odbili su da se sastanu sa komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom (Johannesom Hahnom), piše Žurnal.

Han je pozvao članove Predsjedništva BiH kako bi razgovarali o provedbi Sporazuma o formiranju vlasti u BiH. Međutim, Komšić i Džaferovic su obavijestili Hana da jedan sastanak neće promijeniti ništa, te da se nadaju da se Han iskoristiti svoj uticaj kako bi ubijedio Milorada Dodika da pristane na kompromisno rješenje u vezi sa slanjem ANP-a odnosno Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

Podsjetimo, ranije su čelnici EU u BIH ustvrdili da ANP ne bi trebao biti preduslov za formiranje Vijeća ministara BiH, s čime se složila i Ruska Federacija.

Ranije je komesar Han poslao prijedlog rješenja s kojim se nisu složili Komšić i Džaferović.

U tom prijedlogu, između ostalog, se navodi:

1. Novom Vijeću/Savjetu ministara Bosne i Hercegovine da izradi Akcioni plan u odgovoru na Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji te izradi preporuke za njegovu uspješnu provedbu, uključujući izradu (nacionalnog) Programa usklađivanja s pravnom stečevinom Evropske unije;

2. Novom Vijeću/Savjetu ministara Bosne i Hercegovine da izradi i dostavi modificirani Godišnji nacionalni program (Godišnji program) za unapređenje odnosa s NATO-om, bez prejudiciranja budućih odluka o članstvu Bosne i Hercegovine.

3. Svim relevantnim tijelima da usaglase i provedu novi set socioekonomskih reformi kao nasljednika ranije Reformske agende, a koji je usklađen s Programom ekonomskih reformi zemlje (skr. ERP) te intenziviraju provedbu Godišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.  

4. Svim nadležnim tijelima da poduzmu sve potrebne mjere za učinkovitu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijom, uključujući funkcionisanje sistema azila te unapređenje institucionalnog i zakonodavnog okvira, kao i provedbenih kapaciteta potrebnih za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala uključujući pranje novca i terorizam, piše Žurnal.

Više o temi Johanes Hahn

SUSRETI
U Beogradu se sastali Vučić i Han
SAZNAJEMO
Šta će biti teme "Berlinskog procesa"
NA VRH

Podijeli članak na