PRES-KONFERENCIJA

Nikšić: Tražit ćemo partnere kako bismo izmijenili Izborni zakon, u tom kontekstu treba posmatrati sastanak s Radončićem

Mislim da ćemo obilježiti godišnjicu da nemamo vlast niti je izvjesno hoće li je biti, kazao je Nikšić

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

7.9.2019

SDP BiH: Pravit ćemo pritisak da se izmijeni Izborni zakon - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je danas da će ova stranka tražiti partnere s kojima će praviti pritisak da se krene u izmjene Izbornog zakona BiH. On je naveo da se traže partneri koji će iskazati spremnost da se u Zakonu naprave izmjene koje će omogućiti fer i poštene izbore na način da se uvedu elektronsko glasanje, videonadzor na biračkim mjestima, ali i institut vanrednih izbora.

O tim pitanjima, kako je rekao, razgovarao je i na ovosedmičnom sastanku s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem. 

- Tražit ćemo partnere da napravimo pritisak da idemo u izmjene Izbornog zakona, jer smatramo da je ovo stanje neodrživo. Samo u tom kontekstu treba posmatrati sastanak s Radončićem, koji je deklarisan kao član parlamentarne većine, ali to ne znači da ne treba pričati - kazao je Nikšić.

Osim Izbornog zakona, tema susreta s predsjednikom SBB-a bila je i aktuelna politička situacija. Nikšić je danas kazao da će neuspostavljanje vlasti na federalnom i državnom nivou biti u fokusu SDP-a. 

- Mislim da ćemo obilježiti godišnjicu da nemamo vlast niti je izvjesno hoće li je biti i to će biti u centru pažnje SDP-a. Nedopustivo je da funkcionišu vlade u tehničkim mandatima, imenuju se ambasadori, krčme budžeti, a ne mogu se dogovoriti o formiranju vlasti – dodao je Nikšić.

Kazao je da će to biti fokus razgovora s izabranim zvaničnicima SDP-a koji se održava danas i posvećen je početku priprema dokumenata i kampanje za lokalne izbore.

Nikšić je napomenuo i da će u ovom i do kraja idućeg mjeseca okončati izbore unutar SDP-a i okrenuti se onome što treba biti ključni rad svake partije.

- SDP ostaje s jasnim opredjeljenjima, ne želimo izdati birače i nastojat ćemo da obiđemo što veći broj gradova u BiH i razgovaramo sa što više građana da bismo čuli i njihova razmišljanja – rekao je Nikšić.

Na pitanje o novoj stranci koju su formirali bivši SDP-ovci, Nikšić je odgovorio da se neće baviti bilo kojom drugom partijom, ali ni dopustiti da se oni bave SDP-om.

Komentirao je Povorku ponosa, koja će biti održana sutra u Sarajevu, istakavši da se njegov stav ne razlikuje od stava SDP-a.

- Stalno smo se zalagali i borili za jednakost svih građana, prava i ljudske slobode. Svako ima pravo da se izražava na način kako smatra i uvijek ćemo se zalagati za to. U Ustavu BiH piše da se slobode ničim ne ograničavaju, pa tako ni sutrašnja ni današnja povorka - naglasio je Nikšić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.