TUZLA

Prva izjava predsjednika SD-a Envera Bijedića nakon osnivanja stranke: Plan je ulazak u NATO i orijentacija ka EU

Danas će biti izabrani i članovi Nadzornog i Glavnog odbora stranke

Osnovan SD. BHRT

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

7.9.2019

U Tuzli je danas osnovana nova politička partija Socijaldemokrati (SD) BiH, kojom će naredne četiri godine predsjedavati Enver Bijedić, bivši predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla. 

Kako je rečeno na Osnivačkoj skupštini, stranka će djelovati u svim dijelovima BiH, a prema riječima Bijedića, razlikovat će se po tome što ne žele bezuspješno "kritikovati postojeću vlast koja ne donosi nikakve rezultate". 

- Imali smo mogućnost da poslušamo rukovodstvo SDP-a u Sarajevu ili da se priklonimo željama 50.000 ljudi koji su nama dali glasove na oktobarskim izborima i donijeli nam pobjedu. Odluka je teška, ali istovremeno i lagana, te smo se odlučili za glasače, i to na način da poslušamo njihove želje tokom predizborne kampanje, koje želimo ispuniti - kazao je Bijedić.

Prema njegovim riječima, SD neće cijepati ljevicu, već će biti "inicijatori ujedinjenja ljevice u jednu veliku snažnu političku grupaciju koja treba promijeniti stanje u cijeloj državi". Dodao je i da će plan novog političkog subjekta biti ulazak u NATO i orijentacija ka Evropskoj uniji.

Još jedan od bivših članova SDP-a BiH, aktuelni načelnik Lukavca Edin Delić, dio je novog političkog subjekta, ali i inicijator osnivanja SD-a. 

- Imamo jasno profiliran politički program, svoje boje i simbole i stanovišta smo da nijedna politička partija ne smije podrediti interese države, ekonomije, zapošljavanja i mladih bilo kakvom ideološkom obrascu. Uhvatit ćemo se ukoštac sa svakim društvenim izazovom koji se pojavi ispred nas - poručio je Delić.

Stranka Socijaldemokrati BiH trenutno ima jednog državnog poslanika, pet posalnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, jednog delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, dva poslanika u Skupštini TK te skoro 30 općinskih vijećnika.

Danas će biti izabrani i članovi Nadzornog i Glavnog odbora stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.