TENIS

Zašto Džumhur ne igra za reprezentaciju BiH?

Moramo biti svjesni da igrači žive od turnira, imaju prioritete i ja ih apsolutno razumijem, kaže Hadžimešić

Džumhur: Bori se za mjesto u Top 100. Agencije

Piše: E. JESENKOVIĆ

7.9.2019

Kada osvane spisak nogometne, rukometne ili košarkaške reprezentacije bez imena asova kao što su Edin Džeko, Mirsad Terzić ili Jusuf Nurkić, u najmanju ruku bi se očekivalo da se, istovremeno, za njihovo odsustvo ponudi obrazloženje.

Međutim, u slučaju teniske reprezentacije Bosne i Hercegovine to je izostalo, mada u sastavu koji bi se 14. i 15. septembra trebao suprotstaviti Češkoj u Zenici, u prvom kolu prve grupe Dejvis kupa, nema imena najboljeg bh. igrača Damira Džumhura.

Promjene u timu

Zašto nema Džumhura, pitali smo direktora Teniskog saveza BiH Senada Hadžimešića. 

- U principu, na to pitanje nije teško dati odgovor. Damir će nam se priključiti ako bude u mogućnosti. Ove sezone imao je povreda, pehova, izgubio je mnogo bodova koje mora braniti kako bi ostao među 100 najboljih na svjetskoj ATP listi - kaže Hadžimešić.

Ako rasplet turnira u američkom Nju Hevenu bude povoljan po Damira i on sakupi dovoljno bodova, prema riječima Hadžimešića, on bi se možda i mogao priključiti reprezentaciji u Zenici.


Hadžimešić: Duel protiv Češke. Arhiv

U suprotnom, iz Amerike bi otputovao u Rusiju, na turnir u Sankt Peterburgu, koji je Damir prije dvije godine osvojio, ali bi sada morao startati u kvalifikacijama. Njegovo ime već se nalazi na spisku učesnika kvalifikacija. Turnir u Rusiji počinje 16. septembra.

- Promjene u sastavu možemo napraviti do četvrtka. U svakom slučaju, moramo biti svjesni da igrači žive od turnira, imaju prioritete i ja ih apsolutno razumijem. Uostalom, Damir se odazivao reprezentaciji kad god je mogao, sjećamo se da je igrao i pod infuzijama... - kaže Hadžimešić.

Napravili podvig

Naglasio je direktor Saveza da nemamo veliku bazu igrača i da je sve što su do sada napravili Džumhur i ostali bh. teniseri na reprezentativnom planu daleko iznad realnosti i našeg sportskog sistema.

- Dva puta igrati plej-of Dejvis kupa i sa samo šest rangiranih ATP igrača biti 27. u svijetu i među 20 u Evropi, mislim da je podvig - kaže Hadžimešić.

Naveo nam je Hadžimešić primjer našeg narednog rivala, koji ima luksuz da se odrekne svojih najiskusnijih igrača (Tomaš Berdih, Lukaš Rosol), a opet ima respektabilnu ekipu protiv koje nas očekuje težak posao u Zenici.

- Predvodi ih Jirži Veseli (Jiri Vesely), kojeg svi znamo. Tu je i Tomas Mačaš (Thomas Machac), koji je veoma mlad, ali ima već dobre rezultate. Mislim da će oni s njima ići u meč. Imaju još trojicu juniora koji su 5., 20. i 28. u svijetu i koje pripremaju da budu nosioci reprezentacije u narednom periodu - rekao je Hadžimešić.

Mnogi su nezadovoljni

Promjena sistema takmičenja u Dejvis kupu doprinijela je tome da ni u našem savezu nisu potpuno sigurni šta donosi eventualna pobjeda ili poraz protiv Češke. 

- U principu, pobjeda bi trebala značiti plasman u plej-ofu, poraz bi nas odveo u drugu grupu, ali ništa se ne zna, jer se pravila stalno mijenjaju. Sve je veoma komplicirano, mnogo reprezentacija je nezadovoljno. Moguće je da bude nekih aktivnosti po tom pitanju - kaže Hadžimešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.