SARAJEVO

Federalni parlament danas nastavlja zasjedanje, očekuje se glasanje o Programu rada Vlade FBiH

Planirano je da Vlada FBiH usvoji 95 zakona

Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Avaz

Srna

11.9.2019

U današnjem nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zastupnici bi trebali okončati raspravu o tačkama s dnevnog reda, a potom se očekuje izjašnjavanje.

Tokom četvrte redovne sjednice federalni premijer Fadil Novalić jučer je obrazložio program ovogodišnjeg rada Vlade FBiH, ističući da su prioriteti projekti intenziviranja privrednog razvoja, jačanje unutrašnje stabilnosti FBiH i vladavine prava.

Među prioritete Novalić je svrstao iniciranje i provođenje reformi usklađenih s potrebama BiH te, u saradnji s drugim nivoima vlasti u BiH, rad na euroatlantskim integracijama s ciljem dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će FBiH učiniti konkurentnijom.

On je naveo da se strateški ciljevi i programi Vlade FBiH u ovoj godini odnose na daljnje usklađivanje domaćeg zakonodavstva s EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne i energetske infrastrukture. 

Među prioritetima su nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, jačanje saradnje s organizacijama civilnog društva, zaštita od diskriminacije, te jačanje regionalne saradnje i koordinacije između kantona.

Prema njegovim riječima, planirano je da Vlada FBiH usvoji 95 zakona, četiri uredbe, 12 odluka, 35 pravilnika, šest strategija, 11 ostalih akata.

Nastavak četvrte redovne sjednice Predstavničkog doma FBiH zakazan je za 10 sati. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.