RMU ZENICA Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH

Husić: Rudari su umorni i iscrpljeni, od jutros imamo štrajk glađu i u trećem pogonu Raspotočje

Od jučer od 15 sati traje štrajk glađu radnika pogona Stara jama i Stranjani

Fena
11.09.2019 09:54

Sinan Husić

Foto: Avaz

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je da su rudari koji štrajkuju glađu u jamama RMU Zenica umorni i iscrpljeni te da je tokom noći intervenirala Hitna pomoć i da su četiri rudara zbrinuta.

- Ljudi su umorni, iscrpljeni i bojim se da bi mogli imati i težih slučajeva na osnovu njihovog fizičkog i psihičkog stanja. Od jučer od 15 sati traje štrajk glađu radnika pogona Stara jama i Stranjani, a od jutros imamo štrajk glađu i u trećem pogonu Raspotočje – kazao je Husić, dodajući da je u jamama između 150 i 200 rudara.

Kaže da su jutros još jednom najodgovornijim ljudima iz Vlade FBiH, ''Elektroprivrede BiH'' i rudnika uputili određeni akt u kome ponavljaju jučer predstavljene stavove i zahtjeve.

- Pozivamo na maksimalno ozbiljan i odgovoran odnos prema ovoj situaciji da bismo pokušali svi zajedno iznaći rješenje koje će omogućiti izlazak iz trenutne situacije, a da onda analiziramo sve ovo što se dešavalo proteklih nekoliko dana i definiramo pravac kada je riječ o Rudniku mrkog uglja Zenica – kazao je Husić.

Kako je poznato, računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreznog duga, pa rudarima nisu isplaćena njihova primanja. Predstavnici Sindikata rudara najavili su kako bi od 13. septembra mogli stupiti u generalni štrajk ukoliko im se do tada ne isplate zarađene plaće. 

Komentari

NA VRH